You are here
Home > Actualitate > România are prea mulţi urşi. O fiară înfometată a dat iama în curtea unei familii din Dâmboviţa
loading...

România are prea mulţi urşi. O fiară înfometată a dat iama în curtea unei familii din Dâmboviţa

Urşii au atacat din nou. De această dată, în Găeşti, Dâmboviţa. Din curtea unei familii, un urs înfometat a plecat cu un câine. Şi în Făgăraş, domneşte panica. Dar fetiţa rănită ieri e acum în stare stabilă. În ultimii zece ani, în ţara noastră, urşii au rănit peste 50 de oameni şi au omorât 5.

Stare de alerta in comunele Gura Foii si Crandurile din Dambovita! Gospodariile satenilor au fost atacate de ursul care ii terorizeaza de mai bine de o saptamana

Stare de alerta in comunele Gura Foii si Crandurile din Dambovita, dupa ce ursul, care a fost zarit in ultima saptamana in zona, a atacat cainii din gospodariile localnicilor.

Ieri, ursul a ucis si mancat un caine, iar noaptea trecuta ursul a atacat tot intr-o curte, un caine care era legat in lant. Stapanul animalului era si el in gospodarie si a sarit cu furca si a reusit sa puna ursul pe fuga.

Politia si Jandarmeria sunt pe urmele salbaticiunii, insa eforturile lor sunt zadarnicite de lipsa unor specialisti care sa gestioneze in mod real problema. Autoritatile incearca sa-l puna pe fuga pe urs cu ajutorul unor caini, insa animalul este foarte speriat si haituit si in orice moment se poate intampla o nenorocire. in loc sa aduca o cusca speciala din judetul Brasov, sa-l momeasaca cu hrana ca sa-l poata reloca, vanatorii se plimba de aproape o saptamana de colo pana colo si nu sunt in stare sa aplice procedurile care se impun.in tot acest timp populatia este disperata de frica.

Ursul a vizitat zilele trecute si Ocolul Silvic Valea Mare, iar personalul a s-a baricadat in birouri.

România are prea mulţi urşi. O fiară înfometată a dat iama în curtea unei familii din Dâmboviţa

Soarta ursului din Făgăraş a fost decisă astăzi la Ministerul Mediului.

GRAŢIELA GAVRILESCU, ministrul Mediului:
Recoltarea lui înseamnă extragerea lui şi împuşcării conform procedurii.

Între timp, în Găieşti, azi-noapte, un urs a ajuns în curtea unei familii de unde ar fi plecat cu un câine. Scenariul este aproape identic cu unul de acum două seri, în aceeaşi zonă.

Am ieşit, am dat cu două cratiţe, am bătut, apoi a fugit, cu câine cu tot, povesteşte proprietara gospodăriei.

Urmează perioada de hibernare. Urşii caută hrană. Oficial, în ultimii 30 de ani, suprafaţa pădurilor a crescut. Dar şi numărul carnivorelor mari. Habitatul de pe teritoriul României poate susţine şi hrăni natural un număr de maximum 6.500 de urşi. Ţara noastră are, în prezent, peste 9.000.

În ultimii ani, în foarte multe zone din România, s-a construit pe teritoriul animalelor, de la baza muntelui, mai sus şi mai sus şi mai sus. Construcţiile numeroase au împins urşii, în multe locuri, în vârful muntelui. Între timp, ei s-au înmulţit. Şi s-a dat lupta: cel mai puternic câştigă hrana naturală din pădure. Pentru supravieţuire, cei mici daţi la o parte. Aşa ajung în localităţi să fure, să sperie, să atace. Iar soluţiile sunt departe de a putea fi puse în aplicare.

Ministerul mediului a emis, de curând, un ordin de recoltare şi relocare a urşilor din zonele locuite. Un număr de 140. Doar că lipsesc câteva elemente esenţiale.

BIRO LEONARDA, director AVPS TÂRNAVA, Odorheiul Secuiesc:
Am avea nevoie de arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, cuşti de transport cu care se poate face relocarea. Nu ştim unde ar trebui să îi ducem. Este un ordin de intervenţie, nu este un ordin de prevenţie.

Prevenţie însemnând în primul rând hrănirea suplimentară a urşilor mai ales înainte de perioada de hibernare. Relocarea lor nu garantează că nu se întorc.

EMIL STROIA, administrator fond de vânătoare:
Urşii care vin jos şi vin până în oraş n-au loc acolo de cei care trebuiau recoltaţi mai de mult.

În ultimii 10 ani urşii au omorât cinci oameni şi au rănit 54, în România. Toţi cei care au atacat au fost ucişi.

Lasă un răspuns

Top