You are here
Home > Actualitate > Klaus Iohannis: Penalii nu au ce să caute în fruntea statului
loading...

Klaus Iohannis: Penalii nu au ce să caute în fruntea statului

Președintele României a prezidat prima ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din acest an și le-a reamintit liderilor politici care ocupă funcții publice, deși sunt condamnați sau cercetați penal, că „nu au ce să caute în fruntea statului” deoarece „ei vor fi tot timpul tentați să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție”.

„Astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului, exact din acest motiv, fiindcă dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentați să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție, justiția, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetățeanului în stat și încrederii cetățeanului în justiție” a spus șeful statului.

Președintele României a promis că îi va sprijini pe magistrați să asigure independența justiției indiferent de interesele personale ale politicienilor și a criticat dur noile legi ale justiției pe care CSM-ul le-a avizat negativ în două rânduri și împotriva cărora societatea civilă a luat atitudine protestând violent.

Klauss Iohannis a arătat că: „Atunci când legile vor ajunge la mine pentru următoarea etapă, care poate să fie promulgare sau contestare la Curtea Constituțională, sau retrimiterea în Parlament. Atunci mă voi referi și la conținutul acestor legi, respectiv la articole pe care atunci le voi considera demne de o atenție aprofundată”.

Cu toate că a dat de înțeles că indiferent ce va face președintele, Legile Justiției vor intra în vigoare în forma adoptată de majoritatea PSD-ALDE, ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține propunerea președintelui Klaus Iohannis de modificare a Constituției în sensul introducerii unui principiu al integrității, atunci când vine vorba despre funcțiile de demnitate publică.

Noua conducere aleasă în plenul CSM este: Judecătoarea Simona Camelia Marcu de la Înalta Curte va fi președintă și fostul șef de la DIICOT, Codruț Olaru, va fi vicepreședinte.

Lasă un răspuns

Top