You are here
Home > Actualitate > Salariile au scăzut pentru 22.000 de bugetari. Care sunt explicaţiile sindicaliştilor!
loading...

Salariile au scăzut pentru 22.000 de bugetari. Care sunt explicaţiile sindicaliştilor!

În sistemul bugetar, salariile multor funcţionari publici au scăzut, contrar previziunilor guvernanţilor care anunţaseră că veniturile vor rămâne la acelaşi nivel după trecerea contribuţiilor sociale de la angajat la angajator. În această situaţie se regăsesc aproape 22.000 de bugetari, susţine preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Sebastian Oprescu spune că vor scădea veniturile funcţionarilor publici din ministere şi a celor din deconcentrate cu până la 40 la sută. Tăierea salariilor vine ca urmare a trecerii contribuţiei de la angajator la angajat, dar şi ca urmare a aplicării noii legi a salarizării. Sebastian Oprescu i-a enumerat pe cei mai afectaţi angajaţi: de la Ministerul de Externe, Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor. „Toate ministerele!”, a subliniat liderul de sindicat, pentru DIGI24.

”În funcţie de procentele pe care le vor pierde, aş putea să identific Ministerul de Externe ca şi cap de listă, în sensul că aceştia pierd foarte mult la salariu prin aplicarea legii salarizării şi prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Funcţionarii publici din conducere, cu toate că se referă şi la şeful de birou, şef serviciu, director, director general şi aşa mai departe, aceştia pierd undeva la 37-38% la sută”, a spus Sebastian Oprescu.

El a mai spus că acum analizează situaţia fiecărui ordonator principal de credite. „Aici avem cele mai mari probleme, la nivel administraţiei publice centrale, nu la cea locală – unde se aplică un alt principiu de acordare a salariului. Iar un lucru nelalocul lui, în condiţiile în care funcţionăm după aceeaşi lege a funcţionarilor publici”, a mai spus liderul de sindicat.

Sindicalistul a explicat că scăderile de salarii vin „de la limitarea prin grila de salarizare a creşterii salariale”. „În momentul în care noi nu creştem cu 25% salariile din cauza faptului că această grilă pune un prag superior, automat acei 22,5% ce reprezintă contribuţii se iau din netul de astăzi, luându-se din netul de astăzi, aceşti colegi pierd la salariu. Nici pe departe o creştere salarială. Sau nici măcar o creştere substanţială, aşa cum au anunţat în decursul timpului partidele de la guvernare”, a punctat Oprescu.

Liderul de sindicat a mai spus că, în condiţiile în care a crescut salariul minim pe economie, la ministere precum Tineretului şi Sportului sau al Culturii, munca necalificată este adusă la acelaşi nivel de plată cu munca calificată. „O altă problemă ce izvorăşte din legea salarizării. Nu mai contează experienţă, nu mai contează vechimea, că lucrezi într-un minister sau altul, ci prin faptul că lucrezi într-un minister sau altul poţi pierde sau câştiga după bunul plac al celui care a hotărât salarizarea”, a precizat el. Despre asigurările repetate ale liderilor PSD-ALDE că nu vor scădea salariile, Sebastian Oprescu a spus că „este o procedură a politicienilor să promită fără un fundament în spate. O să arătăm fluturaşii din decembrie şi cei din februarie şi o să vedem ce mai spun. Este o mare minciună că nu scad salariile”.

„Cu siguranţă această nemulţumire va fi exprimată prin acţiuni de protest”, a mai spus liderul de sindicat.

„Există o hotărâre a Curţii Constituţionale care interzice angajatorului public să diminueze salariile dacă nu este criză economică sau pe o perioadă mai mare de timp de trei luni, iar în acest caz este vorba de o sancţiune administrativă şi nu poate fi o măsură colectivă”, a mai spus Sebastian Oprescu.

Lasă un răspuns

Top