You are here
Home > Actualitate > VIDEO: Experiment senzational: cum au reusit romanii sa ii umileasca pe britanici, la cules de varza! Testul care arata cat de rapizi au fost
loading...

VIDEO: Experiment senzational: cum au reusit romanii sa ii umileasca pe britanici, la cules de varza! Testul care arata cat de rapizi au fost

Un experiment inedit, realizat de televiziunea britanica BBC, a scos la iveala un adevar dur.

Fermierii britanici au fost acuzati ca angajeaza doar culegatori est-europeni si evita sa angajeze romani, pentru ca ar fi prea lenesi. Dar nici vorba de asa ceva. Greville Richards, un patron care planteaza varza la ferma lui din Cronwall, a marturisit ca angajeaza in jur de 500 de oameni, doar din Europa de Est. El considera ca acestia sunt mai productivi si ii aduc bani mai multi.

El a acceptat sa se faca un test cu oameni din Europa de Est, chiar pe plantatiile de varza. Tineri cu varste de pana in 23 de ani au fost adusi la ferma lui Richard si pusi sa culeaga varza. Insa rezultatul a fost unul socant.

Timp de 4 ore, voluntarii s-au plans continuu de durere, de conditiile grele de munca. Ei au reusit sa stranga doar 2000 de saci, aproximativ 10.000 de verze. Romanii insa ar fi cules de zece ori mai rapid si mai multa varza, in 4 ore.

La sfarsitul experimentului, unul dintre voluntari a marturisit ca nu ar vrea sa fie in locul fermierului care a vrut sa faca testul, pentru ca acum a pierdut multi bani. O alta tanara a spus ca nu a avut nicio placere sa lucreze pe plantatie nemachiata. Si mai mult de atat, sa fie nevoita sa faca acelasi lucru zilnic.

”Ma dor foarte tare mainie, dar nu renunt. Am alergat in doua maratoane. Daca am facut asta, pot culege si varza”, a marturisit si o tanara de 23 de ani.

Patronul a fost de acord cu afirmatiile tinerilor si a declarat ca ar prefera culegatori romani, pentru ca sunt mult mai eficienti.

”Daca lucram cu ei, dadeam faliment demult”, a spus Richards.

VIDEO EXPERIMENT Cât de productivi sunt tinerii britanici când sunt puşi să facă treaba est-europenilor

Au ținerii britanici puterea de a culege varză de pe un câmp din Cornwall în același ritm cu est-europenii care fac de obicei această muncă? O echipă a BBC, televiziunea natională din Marea Britanie, le-a lansat acestora provocarea. Rezultatul este că est-europenii sunt de 10 ori mai rapizi decât acești tineri. ȘTIRI PE ACEEAȘI TEMĂ Europenii care ajung în Regat după Brexit nu vor mai avea aceleași dre… Majoritatea vegetalelor cutlivate în Marea Britanie sunt culese de lucrători imigranți.

La întrebarea „De ce nu fac lucrătorii britanici această muncă?”, un fermier britanic răspunde că nu știe. „Adică, puteți vedea condițiile în care lucrăm în ziua de azi. Este o muncă grea”, subliniază el. Fermierul susține că această muncă aduce recompense, dacă te apuci de ea, unii din membrii echipei câștigând „bani buni”. Toți lucrătorii sunt plătiti cu cel puțin salariul minim pe economie din Marea Britanie, care anul trecut era de 7,5 lire sterline pe oră, pentru lucrătorii care au peste 25 de ani. Dar dacă muncesc pe măsură, pot câștiga pană la 800 de lire sterline în numai o săptămană, pe timpul verii.

Cum au făcut fată ținerii britanici Câțiva tineri britanici au acceptat să participe la un experiment televizat al BBC și să lucreze la cules de varză la o fermă din Cornwall. Țintă pentru echipă selectată era să culeagă 2.000 de pungi, respectiv circa 10.000 de verze. Insă după numai o oră de experiment au început plângerile. „E greu. Mâinile mele sunt prea mici și sunt reci și îmi curge nasul” sau „Mi-au înghețat degetele și nu am stat aici nici măcar o oră”, au fost primele reacții ale tinerilor. Rezultatul experimentului a fost că, după patru ore de muncă, britanicii au cules de 10 ori mai puțin fată de cât au cules est-europenii.

Mai au numai lucrători români și bulgări Fermierii susțin că lucrătorii din UE sunt din ce în ce mai greu de recrutat după referendumul privind Brexit. „Acum ne-am trezit că avem numai lucrători români și bulgări, pentru că lituanienii și polonezii nu mai vor să mai vină aici la muncă, pentru că nu se mai aleg cu nimic din această muncă din cauza nivelului raței de schimb”, susține fermierul. Ținerii implicați în experiment consideră că lucrătorii imigranți lucrează într-adevăr din greu, mai greu decât ei și este grozav că aleg să lucreze la ei în tară. Toți au mărturisit că nu ar munci niciodată la fermă că să își ducă traiul.

Sursa: Daily Mail

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top