You are here
Home > Actualitate > Omul strazi, ISUS, netuns şi murdar din Slatina, şansă la o viaţă normală. După ani de vagabondaj, are parte de o viata normala, Cum ARATA acum?!
loading...

Omul strazi, ISUS, netuns şi murdar din Slatina, şansă la o viaţă normală. După ani de vagabondaj, are parte de o viata normala, Cum ARATA acum?!

Cum arată un om al străzii celebru în Slatina după ce a renunţat la viaţa de homeless: „În prima zi după ce l-am tuns, n-a deschis ochii, îl orbea lumina“

Un om al străzii cunoscut în Slatina drept „Isus“, care a refuzat ani la rând ajutorul semenilor, deşi nu puţini sunt cei care s-au oferit să-l sprijine, a ajuns într-un adăpost.

Cel care a reușit să-l convingă să renunțe la viață pe stradă este managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu, dr. Sorin Brătoi, astfel că Marcel Ciocârlan, pe numele său din buletin, bărbatul care putea fi văzut în toate zonele Slatinei, ba chiar și în județ, permanent mergând, aproape lipit de marginea trotuarului, tăcut, în lumea lui, a ajuns la unitatea spitalicească din Schitu care îi va fi, pentru o vreme de aici înainte, casă, scrie presa locala.

Pe seamă identitătii și a poveștii sale de viată s-a speculat foarte mult, circulând zvonuri potrivit cărora ar fi fost inginer și că, în urmă unei intamplări tragice, rămas fără familie, a considerat că trebuie să-și ducă soartă fără a primi ajutor din partea nimănui. Reporterul publicației Gazetă Nouă, dar și personalul spitalului în care a ajuns, au aflat, în schimb, că bărbatul, care are 56 ani, nu a fost căsătorit, nu are copii, dar a avut, e drept, o meserie și un loc de muncă. Ba chiar și-a amintit și le-a povestit celor de la Schitu că a mai fost internat în acel spital în 1994, lucru confirmat de căutările în arhivă. Cum a ajuns omul străzii în spital Managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu, dr. Sorin Brătoi, a declarat pentru presa că totul a pornit de la o discuție, la începutul anului, purtată cu primarul Slatinei, Emil Moț.

„Stiam că nu acceptă ajutor, oamenii îi mai lăsau pe traseu, în coșuri de gunoi, mâncare, așa că ne-am întrebat cum am putea să-l ajutăm. A ajuns de vreo câteva ori pe la Urgente, dar cam atât. Am fost și am vorbit cu el, i-am explicat că vor veni polițiștii locali să-l ia, că va fi dus la spitalul din Schitu, i-am spus că eu sunt managerul, și mi-a spus că nu e nevoie să-l luăm cu mașină, că vine pe jos, nu vrea să deranjeze (n.r. – spitalul se află la aproximativ 40 km de Slatina).“, a povestit managerul.

Schimbare radicală pentru Marcel Ciocîrlan, olteanul ce a putut fi văzut până nu de mult pe străzile Slatinei umblând desculţ, cu plete şi cu barbă. Acesta a dormit ani în şir într-un adăpost improvizat din cartierul Zahana, iar mâncarea şi-o procura din gunoaiele slătinenilor.

Graţie autorităţilor locale, care s-au sesizat, omul a ajuns, marți, pe mâna cadrelor medicale de la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, unde are acum un pat cald, dar şi îngrijri medicale de specialitate. Pentru rezolvarea situaţiei omului străzii s-au implicat municipalitatea, poliţiştii locali, dar şi medici. Povestea sa este una dramatică si tragica

Edilul Slatinei nu a rămas insensibil la drama lui Marcel Ciocîrlan, cel care colindă de ani buni străzile oraşului desculţ, cu barbă şi plete. Pentru ca olteanul să nu îşi mai petreacă şi iarna aceasta în adăpostul improvizat din cartierul Zahana, primarul Emil Moţ a găsit o soluţie pentru omul străzii. Preluat de poliţiştii locali, omul, ce este de loc din Scărişoara, a ajuns pe mâna medicilor de la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci.

Deşi a fost supus ani în şir unor temperaturi extreme şi a dormit sub cerul liber, medicii au constatat că acesta se află într-o stare îmbucurător de bună.

„Am reuşit să aflăm câteva date despre el, deşi acum se află în perioada de acomodare. A venit foarte speriat, stresat. L-am tuns, l-am bărbierit, i-au fost făcute duşuri călduţe pentru că ne-a fost frică de degerături, dar nu am constatat niciuna. El a făcut o şcoală profesională, a lucrat ca zidar prin Bucureşti, nu are copii şi este din Scărişoara. Are în schimb un frate, dar pentru a afla mai multe trebuie să facem o anchetă socială. El ne-a spus că a mai fost internat aici în 1994 şi am căutat în documente şi aşa este, apare cu o boală psihică serioasă. Surprinzător, somatic arată bine, este bine hrănit. Deşi nu primea mâncare direct de la oameni, erau câţiva care îi lăsau plăsuţe cu mâncare pe anumite trasee pe care el le frecventa. Câte ierni au trecut peste acest om, mă aşteptam să aibă degerături, cu degetele necrozate, dar nu are. Starea lui generală foarte bună are legătură şi cu zecile de kilometri pe care le-a făcut. De câte ori l-am văzut în Slatina, era în mişcare continuă”, a spus medicul Mariana Leancă, cea care se ocupă de acest pacient.

Ajuns în spital, adus de polițiștii locali din Slatina, a fost spălat, folosindu-se apă căldută, de teamă eventualelor degerături, insă, surprinzător, a declarat managerul, starea de sănătate a bărbatului este foarte bună. În câteva zile s-a acomodat, „acum vorbește cu ceilalți în sală de meșe, zambeste“, a mai spus managerul. Din declarațiile bărbatului, acesta ar avea o familie în localitatea olteană Scărisoara, un frate. De altfel, aici ajungea din când în când, privindu-și cu nostalgie, de departe, casă, neindrăznind să se apropie. De acolo ar fi plecat în 2003. Tot din poveștirile bărbatului, acesta ar fi lucrat că strungar, unul bun, chiar, perioadă în care ar fi fost victimă unei agresiuni din partea mai multor bărbati. Sunt, insă, amănunte care, deocamdată, nu au putut fi confirmate. Cert este, în schimb, faptul că s-au făcut demersuri că bărbatul să obtină o carte de identitate provizorie, pe bază căreia să dobandească și calitatea de asigurat. Pacientul spitalului din Schitu ar putea rămane de la 35 de zile, pană la luni bune, sau chiar ani, insă se caută deja o altă soluție.

Managerul spitalului a mai spus că se va realiză și o anchetă socială și că se va încerca o soluție de a i se repartiza, dacă nu există alte variante, o locuintă socială la Slatina. „Dacă doar l-am tuns și l-am spălat, după care se întoarce pe stradă, n-am făcut nimic“, a concluzionat managerul spitalului. Cât despre nouă infătisare a bărbatului, acesta s-a obișnuit destul de greu. „După ce l-am tuns, în prima zi n-a deschis ochii, îl orbea lumina. Am crezut că are vreo afecțiune, după care s-a obișnuit. A devenit comunicativ acum, am stat de mai multe ori de vorbă“, a mai spus dr. Sorin Brătoi.

Deşi vizibil afectat de condiţiile în care a trăit în ultimii zece ani, Marcel Ciocîrlan, care are 56 de ani, îşi aminteşte crâmpeie din viaţa sa. Casa bătrânească din Scărişoara, dar şi imaginea părinţilor săi îi produc emoţii intense. Este timid, însă dornic să împărtăşească din viaţa sa amară.

„Am 56 de ani, nu am fost căsătorit şi nu am copii. Părinţii mei au murit, dar fratele meu trăieşte. Şapte luni am luat şi eu pensie, dar am ajuns la puşcărie, după ce am dat foc la lucerna unui vecin. Acasă nu aveam ce să mănânc, iar din 2003 am plecat pe străzi, m-am învăţat cu frigul. Mă mai duceam pe acasă, la Scărişoara, mă uitam peste gard. Pe stradă, nu primeam ajutor de la oameni, pentru că găseam multă mâncare la gunoi. Am găsit jumări, mămăligă… Acum le-au băgat în pământ şi mulţi ca mine nu mai au ce să mănânce”, a spus Marcel Ciocîrlan, care a găsit şi puterea să zâmbească la gândul că de acum va avea o viaţă mai bună.

Sorin Brătoi, managerul Spitalului Schitu, a fost cel care a mers la adăpostul improvizat al bărbatului şi l-a convins să se lase ajutat.

„N-a fost greu să îl conving să vină la spital. După ce i-am explicat că la noi va avea o masă caldă, un pat curat şi nu va mai trebui să vagabondeze a căpătat încredere şi a fost de acord să vină. M-a uimit cât bun simţ are, când i-am zis că o maşină de la Poliţia Locală îl va aduce la Schitu, mi-a spus că vine pe jos, pentru că el este murdar şi miroase urât, să nu creeze disconfort. Pare un alt om de când este la noi, l-am văzut zâmbind, vorbeşte foarte frumos”, a spus Sorin Brătoi.

Autorităţile se ocupă acum de întreaga procedură ca Marcel Ciocîrlan să aibă din nou carte de identitate, urmând ca apoi să fie supus mai multor investigaţii medicale. Totodată, va fi demarată procedura pentru a primi pensia care i se cuvine.

Bărbatul a fost spălat, tuns şi primeşte tratament de specialitate a Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu sursa FOTO: Gazeta Nouă

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top