You are here
Home > Actualitate > Orasul din Romania care are strazile pavate cu aur. „Oriunde ai pasi, sigur gasesti o cantitate mica de aur”
loading...

Orasul din Romania care are strazile pavate cu aur. „Oriunde ai pasi, sigur gasesti o cantitate mica de aur”

Romania chiar este de poveste si se poate lauda cu un oras cu strazi pavate cu aur. Este vorba de Baia Sprie din judetul Maramures. Aici s-a extras aur de pe timpul dacilor, fiind o zona libera de ocupatiaromana. Cea mai prolifica perioada pentru extragerea aurului se pare ca a fost in jurul anului 1700, cand, spun documentele vremii, existau 75 de exploatari aurifere. Aurul a fost extras pana in 2006, cand s-a inchis ultima mina.

„Orasul Baia Sprie putem sa spunem ca are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate ca nu este singurul din tara. Ne-am intreabat de multe ori cum putem sa fim atat de saraci financiar cand noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru ca am acoperi aurul din ele. Da, chiar exista pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai pasi, iei o piatra si o duci la analize, sigur gasesti o mica cantitate de aur”, spune Dorin Pasca, primarul orasului, citat de Vocea Transilvaniei.

Edilul orasului se gandeste sa faca un drum al aurului, pentru turisti.

„Ne-am gandit ca toata zona Baii Mari, al Bazinului Minier al Maramuresului ar putea avea un drum al aurului iar orasul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea incepe la Nistru si s-ar putea termina la Baiut. Pe toate aceste carari stramosii nostri au carat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu masinile”, spune Dorin Pasca, conform one.ro.

Cel mai frumos centru istoric din Romania. Rivalizeaza cu Budapesta si Viena – FOTO

Cu bani europeni, transformarea este uimitoare, iar pozele nu pot cuprinde frumusetea.

In ultimii ani, piata Unirii din Oradea, piata centrala a orasului, a fost transformata pe modelul celor din Viena sau Budapesta.

Piata Sf.Ladislau de odinioara a primit numele actual de Piata Unirii intre cele doua razboaie mondiale. Aici se afla cladirea Primariei, Palatul episcopal greco-catolic, Biserica cu luna, Palatul Vulturul Negru, Biserica greco-catolica Sf.Ierarh Nicolae si Biserica Sf.Ladislau.

In centrul pietei a fost a fost amplasata in anul 1924 statuia regelui Ferdinand I, fauritorul Romaniei Mari. In prezent aici se afla statuia lui Mihai Viteazul, locul unde, an de an, cetatenii si autoritatile orasului isi aduc omagiile eroilor neamului.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top