You are here
Home > Actualitate > Falsificarea luptei anticorupție. Raportul internațional care o ”ÎNGROAPĂ” pe Kovesi
loading...

Falsificarea luptei anticorupție. Raportul internațional care o ”ÎNGROAPĂ” pe Kovesi

Raportul, intitulat „Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law“ a apărut anul trecut însă ”presa de casă” nu a pomenit prea mult de el deoarece era devastator la adresa DNA dar acum acesta reapare în fața opiniei publice. Ce scrie în raport? Cam ce scrie și în raportul ministrului Justiției, Tudorel Toader. (Dacă doriți raportul îl puteți descărca de aici Romania-paper)

Raportul avertizeaza asupra existentei unor practici similare celor din perioada comunista, scrie in comunicatul The Henry Jackson Society.

Sursa citata mai precizeaza ca exista ingrijorari crescande referitor la implicarea serviciilor secrete care, alaturi de DNA, ar submina independenta justitiei, toate aceste aspecte avand ca efect slabirea statului de drept. Principalele concluzii ale raportului sunt:

– Existenta ingrijorarilor ca serviciile de informatii dirijeaza, pe ascuns, anchetele anticoruptie. Pe de alta parte, guvernul a refuzat sa investigheze acuzatiile referitoare la infiltrarea serviciilor de informatii in justitie si procuratura.

– Au existat numeroase abuzuri de proces (Folosirea abuziva a puterii legislative, n.r.). Persoanele arestate au fost plimbate in catuse in fata mass-media, rudele suspectilor au fost amenintate cu punerea sub acuzare, suspectilor li s-a oferit imunitate daca implicau pe cineva mai demn de dat la stiri, iar probele au fost in mod sistematic eliberate catre mass-media.

– Principii cruciale ale justitiei consacrate in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene sunt incalcate in mod obisnuit. Acest lucru include dreptul la un proces echitabil si la prezumtia de nevinovatie.

Potrivit raportului citat, partenerii internationali ai Romaniei ar trebui sa ia in considerare aceste aspecte drept o preocupare serioasa si sa ia masuri.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top