You are here
Home > Actualitate > Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: Soluții pentru stoparea plecării tinerilor din țară
loading...

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: Soluții pentru stoparea plecării tinerilor din țară

Pentru a elabora și aplică politică statului român în ceea ce privește drepturile românilor plecați din tară, în anul 2017 a fost înființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) și a fost aprobată de către Guvernul României Strategia Natională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioadă 2017-2020.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să-și asume obiective îndrăznețe și să respecte un set de valori capabil să motiveze și să unească oamenii în jurul unor idei. Ministerul, că de altfel fiecare membru al echipei guvernamentale – va fi performant, implicat, conectat, vizibil, recunoscut.

O mai bună comunicare între instituții, promovarea proiectelor care vin în sprijinul românilor sunt câteva dintre liniile pe care instituția le va urmări, așa cum a rezultat și din lansarea calendarului de acțiuni de pe 27 februarie, cu sprijinul Academiei Române, partener pe termen lung al MpRP. „La nivelul ministerelor s-au luat decizii și se pregătesc proiecte care vin în sprijinul românilor.

Ministrul Muncii a anunțat că de astăzi, 1 martie, salariile medicilor vor crește cu procente între 70% și 172%. Un medic primar care avea un salariu de bază net de 3.900 de lei va ajunge la 15.000 de lei, un medic primar medicină legală va câștiga 16.250 lei, fată de 9.481 de lei.

Vor crește, de altfel, și salariile din invătămant. Țara noastră a pierdut ani în șir oameni valoroși, dar iată că se fac păși importanți pentru menținerea lor acasă. Mai departe, românii plecați în străinătate care se întorc în tară vor putea să obtină fonduri europene de maximum 38.000 de euro, în urmă unui concurs de planuri de afaceri care ar urmă să aibă loc în vară anului 2018, în cadrul unui proiect derulat prin linia de finanțare Diaspora Start-Up.

La sfârșitul lunii februarie, Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și președintele ANOFM, Cristiană Barbu au semnat 3 proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 9, 7 milioane euro pentru integrarea tinerilor șomeri pe piață muncii din România.

Două dintre proiecte vizează schemele naționale de ucenicie și stagii și oferă sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizează programe de ucenicie la locul de muncă și/sau stagii pentru absolvenții de invătămant superior. Cel de-a treilea proiect, având o valoare de 460.000 euro, vizează activarea tinerilor NEETs (Not în Education, Employment or Training /care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională).

Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmăreste stimularea ocupării în rândul tinerilor. În țara se intamplă lucruri bune care trebuie comunicate. Așa cum am spus, trebuie să convingem 10 milioane de români de peste granită că România nu i-a uitat și astfel să-i ajutăm să nu uite România și trebuie să găsim căile prin care acești români să continue să fie conectați la realitătile noastre și mai ales, implicați în dezvoltarea societătii românești, „a precizat Natalia – Elena Intotero, ministrul MpRP. Sursă: mprp. gov. ro

Lasă un răspuns

Top