You are here
Home > Actualitate > Poliţia britanică a confirmat: Fostul agent rus de spionaj Serghei Skripal a fost atacat cu gaz neurotoxic
loading...

Poliţia britanică a confirmat: Fostul agent rus de spionaj Serghei Skripal a fost atacat cu gaz neurotoxic

Poliţia britanică a confirmat, miercuri seară, că fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal şi fiica acestuia au fost atacaţi cu gaz neurotoxic.

„Considerăm că este vorba de un incident major, implicând tentative de asasinare prin administrarea unei substanțe neurotoxice”, a declarat comisarul Mark Rowley, din cadrul Poliției metropolitane londoneze. ADVERTISING inRead invented by Teads „De asemenea, pot confirmă că cele două persoane au fost atacate intenționat”, a precizat el.

Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în orașul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substantă neurotoxică de genul gazului sarin ori VX, anunțau anterior anchetatorii britanici, citați de cotidianul The Guardian. Serghei Skripal și fiică lui au fost expuși contactului cu o substantă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Cei doi continuă să fie în stare critică, iar anchetatorii suspectează că au fost atacați cu o substantă neurotoxică. Sursele din cadrul comisiei de anchetă nu au dezvăluit numele substanței. Serghei Skripal, în varstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia.

Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare pentru spionaj în favoarea Mării Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6). Deși nu se cunosc incă detalii, Guvernul de la Londra va suspectă că este vorba de o nouă operațiune a Kremlinului pe teritoriul Mării Britanii.

Rusia va nega orice implicare, dar premierul britanic, Theresa May, va trebui să identifice modalităti de ripostă. La investigație participă oameni de stiintă ai Institutului Porton Down. Anchetă este coordonată de Direcția pentru combaterea terorismului a Scotland Yard și este solicitată contribuția serviciilor de informații.

Un fost consilier în cadrul Ministerului britanic Externe sugerează că Moscova profită de lipsă de aliați a Mării Britanii în SUA în în Uniunea Europeană. El consideră că Guvernul britanic este într-o „postură mai slabă” decât în 2006, când doi asasini care ar fi fost trimiși de Kremlin l-au otrăvit pe fostul agent FSB Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Top