You are here
Home > Actualitate > Romani in Marea Britanie, Ce impact va avea BREXIT-ul asupra vieții de zi cu zi in UK
loading...

Romani in Marea Britanie, Ce impact va avea BREXIT-ul asupra vieții de zi cu zi in UK

Agricultori sau muzicieni, antreprenori sau studenți, localnici sau imigranți: la puțin mai mult de un an de termenul limită, acești oameni se pregătesc să-și vadă viețile transformate prin retragerea Mării Britanii din UE. AFP a intervievat cinci cetăteni britanici în țara lor și alți cinci instalați în altă parte în Europa, precum și cinci expatriați europeni în Regatul Unit. În funcție de situațiile lor personale și opiniile politice, ei susțin sau regretă votul în favoarea Brexit. Și în timp ce unii se tem că vor trebui să-și vandă afacerea, alții solicită o nouă cetătenie.

La Madrid, Matt Davies, un britanic de 32 de ani își imaginează dificil viitorul. „Persoanele de vârstă mea caută stabilitate și să-și facă planuri pe termen lung”, explică el. „Dar este dificil pentru mine, eu nu pot să-mi imaginez ce voi face după 29 martie 2019, nu știu ce se va petrece după această dată.” Importantă comunitate poloneză din Regatul Unit își pune și ea intrebări cu privire la viitorul său. „Brexit-ul afectează toate aspectele vieții noastre”, afirmă Gosia Prochal, jurnalistă poloneză stabilită la Peterborough (centrul Angliei).

Ea se interesează despre „procedura pe care ar trebui să o urmeze pentru a obține statutul de rezident permanent”. În Irlanda de Nord, Willi-am Lynch, 63 de ani, administrează o crescătorie de stridii. El exportă cea mai mare parte din stridiile sale în Franța și intentionează să-și mute afacerea la câțiva kilometri mai departe, în Republică Irlanda, dacă Brexit-ul va duce a instituirea unor bariere vamale. „Nu-mi pot să-mi permit să aștept pană în ultimul minut pentru a o face”, explică acest fost pompier devenit crescător de stridii.

Dimpotrivă, Pip Simpson, crescător de oi în regiunea Cumbria, în nordul Angliei, se declară favorabil Brexit-ului. El acuză Bruxellesul că face negocierile „pe cât posibil de complicate” pentru a evită că alte tări să imită Marea Britanie.

Simpson știe că va pierde subvențiile europene și deci se pregăteste să-și schimbe activitatea și să deschidă niște camere de închiriat. La 41 de ani, și Andrew Ketley și-a schimbat viață. Acest consultant britanic s-a mutat la Munchen, în Germania, în februarie 2017. „Nu avem chef să trăim într-o tară care se destramă”, spune el. În Polonia vecină, Barnaby Harward, care trăieste la Varșovia din 2005, a încetat să mai ia în calcul să trăiască în Regatul Unit și a cerut cetătenie poloneză. „Toată această poveste m-a descurajat, m-a făcut să simț că țara mea nu mai este ceea ce era”, deplânge el.

La fel că el, Emily Macintosh a făcut o cerere de solicitare a cetăteniei. La 30 de ani, această britanică ce lucrează la Biroul european al mediului la Bruxelles, vrea să poată „să rămană o cetăteană europeană”. „Eu mă simț scotiană, britanică, europeană și sper să devin belgiancă în curând”, spune ea.

Alți imigranți europeni fac aceleași demersuri, dar în cealaltă parte a Canalului Mânecii. În varstă de 32 de ani, Gabriela Szomoru locuiește în Regatul Unit de când este majoră, după ce crescuse în România. Ea solicită cetătenie britanică. „Mă simț că acasă aici de acum”, asigură tanăra care și-a obținut diplomă de contabil în Anglia și lucrează în regiunea Kent. În mediul de afaceri domină incertitudinea juridică generată de Brexit. „Este important de încheiat un acord cu UE și asta destul de rapid, astfel încât să confere vizibilitate întreprinderilor”, se ingrijorează Richard Stone, director al unei societăti de investiții la Bursă din Londra. „Sunt un pic dezamăgit să văd că asta ia atât de mult timp.

Răman optimist, vom avea un acord, dar este într-adevăr un proces penibil „, își exprimă regretul Stone, care a votat în favoarea Brexit. După referendum, întreprinderea să, care operează exclusiv în lire, a fost ferită de variațiile cursurilor valutare.

Nu este cazul lui Laurent Faure, un comerciant de vinuri francez, proprietar al un mic restaurant la Londra. Din cauza scăderii cursului lirei, el a fost nevoit să-și reducă afacerea. „Dacă cifră de afaceri realizată nu permite să acoperim obiectivele, va trebui să ne oprim”, își exprimă el regretul. Și recunoaște că ar putea fi determinat să părăsească Anglia, „în ultimă instantă”.

Profesor la Royal College of Music din Londra, Dimitri Scarlato, un dirijor italian de 40 de ani, incearcă să vadă partea bună a lucrurilor, în pofida ingrijorării cu privire la viitorul său. „Singurul lucru bun în această poveste este că mi-a dat într-adevăr sentimentul de a fi european”, spune el, potrivit Agerpres. ro.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top