You are here
Home > Actualitate > Statul ne condamnă să construim ilegal
loading...

Statul ne condamnă să construim ilegal

Pentru construcţia unei case cu etaj este nevoie de patru muncitori şi 13 specialişti, avertizează profesioniştii din domeniu. Mai grav este că aceşti specialişti nu există în foarte multe judeţe ale ţării, ceea ce forţează încălcarea legii şi, în unele cazuri, se lasă cu morţi.

Concret, un român care vrea să construiască legal o casă cu etaj are nevoie, pe lângă muncitori, de următorii specialişti: proiectant arhitectură, proiectant structură, proiectant instalaţii, verificatori de proiecte pe cele trei domenii, uneori expert tehnic, auditor energetic, apoi, în execuţie, diriginte de şantier, responsabil tehnic cu execuţia, şef de şantier, responsabil cu controlul calităţii şi, peste toţi, un inspector de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). În plus, mai sunt ceruţi responsabili cu protecţia muncii şi responsabili cu prevenirea şi stingerea incendiilor.

„În domeniul construcţiilor civile, de la o casă cu parter şi etaj şi până la un bloc de locuinţe, este necesară contribuţia acestor specialişti. Legal nu se poate construi fără aceşti factori implicaţi“, spune Cezar Petre, preşedintele Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier, pentru capital.ro.

Registrele ISC evidenţiază imposibilitatea respectării legii. În România există 81 de responsabili tehnici cu execuţia instalaţiilor electrice autorizaţi. Mai clar, în 20 judeţe nu există niciun astfel de specialist, în alte nouă există câte unu, în timp ce în Bucureşti sunt grupaţi o treime dintre ei.

Numărul responsabililor cu instalaţiile termice, sanitare şi de ventilaţie/climatizare este şi mai mic, respectiv 68 de persoane, dintre care un sfert în Bucureşti. Şi în cazul acestei specialităţi, jumătate din judeţele ţării sunt neacoperite, iar în opt dintre ele este câte o singură persoană autorizată. Aceşti specialişti ar trebui să verifice anual zeci de mii de şantiere la nivel naţional.

„Acum se construieşte ilegal sau la limita legii. În ultima perioadă, se respectă o parte din procedură, iar restul se omite. Adică nu sunt implicaţi în proces toţi specialiştii. Este rău acest lucru“, constată Cezar Petre.

Siguranţa cetăţenilor depinde de implicarea acestor specialişti în procesul de construcţie. Astăzi, Petre spune că, în cazul unei probleme, vina se aruncă de la un specialist la altul. Lipsa lor poate duce chiar şi la morţi, cum a fost în cazul porţii de intrare în Timişoara, care s-a prăbuşit peste un şofer.

O soluţie propusă de Cezar Petre este simplificarea procedurilor de avizare, cel puţin în cazul construcţiilor de importanţă redusă, unde un singur inginer poate fi responsabil cu verificarera întregului proiect, după modelul altor state europene.

În ciuda numărului insuficient de inspectori, ISC dă amenzi tocmai pentru lipsa acestor specialişti. Recent, proprietarul unei patiserii din judeţul Arad a fost amendat pentru că nu a asigurat verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi, iar constructorul a executat lucrări fără a asigura nivelul de calitate corespunzator cerinţelor, fără responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi. În această situaţie, ISC a dispus expertizarea lucrărilor executate de către un expert tehnic atestat, dar ce se întâmplă în alte mii de cazuri la care inspectorii nu ajung?

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top