You are here
Home > Actualitate > CENTENAR. Cea mai de fițe stradă din Bucureștiul vechi, cea supranumită simplu și decisiv ”Șoseaua”
loading...

CENTENAR. Cea mai de fițe stradă din Bucureștiul vechi, cea supranumită simplu și decisiv ”Șoseaua”

După ce oamenilor simpli ai Bucureștiului li s-a făcut Podul Mogosoaiei (Calea Victoriei, adică, despre care am vorbit în episoadele trecute), proaspătul guvernator al Tării Românești, rusul Pavel Kiseleff, a ținut musai să le facă și domnilor și domnițelor din capitală o stradă a lor.

Bulevardul Kiseleff este, de altfel, unul dintre puținele din București care nu și-au schimbat numele, în cei aproape 200 de ani de existentă. Operă a arhitectului peisagist austriac Carol Friedrich Meyer (un fel de Cristiano Ronaldo al vremurilor sale), cea supranumită de bucureștenii vremurilor simplu „Șoseaua” era o minunătie a epocii sale, lată și pavată că la carte, cu două drumuri laterale pentru pietoni și străjuită de niște tei superbi.

Treptat, a devenit un loc de întâlnire al familiilor „bune” ale capitalei, care negreșit își luau trăsurile ultimul răcnet (cu greu ne abținem de la comparația cu Dorobantiul zilelor noastre și mașinile lui scumpe) și se vedeau „la șosea”, bucurându-se de răcoarea și mirosul teilor.

Trăsurile se făceau de obicei de carosieri de la Viena sau Paris, iar bogății vremii strâmbau din nas când vedeau Kiseleff-ul „spurcat” cu câte o trăsură operă a unui meșter român. Ba mai mult, etichetă timpurilor spunea că și caii inhămati la ele trebuie să fie de rasă, iar vizitiul și lacheul care le conduceau erau și ei imbrăcati în uniforme dichisite și foarte scumpe.

Dar despre mării boierii și domnițele care erau în spate, inăuntrul trăsurilor căptusite cu mătase și fire de aur, vom vorbi în episodul viitor. Material realizat în cadrul „Bucuresti-Centenar „- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top