loading...

Este fantasmagoric să credem că vom atinge ţintele de reciclare și valorificare ale deşeurilor municipale până în anul 2030

România trebuie să atingă anumite ţinte privind reciclarea, valorificarea şi nivelul de depozitare a deşeurilor municipale până în anul 2030, dar ţinând cont de situaţia actuală, este un pic fantasmagoric să credem că vom atinge aceste obiective, a declarat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, Elena Tudose, director de programe în cadrul Institutului pentru Politici Publice (IPP)

‘Ne aflăm azi într-un moment de reflecţie pe o temă care se referă la economia circulară, cu focus pe deşeuri. Din păcate, nu am înregistrat schimbări spectaculoase în ceea ce priveşte colectarea şi reciclarea deşeurilor faţă de momentul aprilie 2016, când am avut ultima întâlnire pe acest subiect. Economia circulară este un concept în care deşeurile nu trebuie să mai reprezinte o povară, ci o resursă importantă din punct de vedere economic. Din păcate, în România, deşeurile sunt încă privite ca o povară, în loc să fie considerate o oportunitate. Pragul de reciclare a deşeurilor municipale este stabilit de Comisia Europeană la 65%, până în anul 2030. De asemenea, vorbim despre o ţintă de 75% în cazul reciclării deşeurilor de ambalaje, precum şi despre o reducere a nivelului de depozitare a deşeurilor cu 10%, tot până în anul 2030. La noi, lucrurile nu arată tocmai fericit. România este statul care are cel mai mic nivel al reciclării deşeurilor din UE28, precum şi cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor. Deci, din punctul nostru de vedere este un pic fantasmagoric ca noi să atingem acele ţinte stabilite la finele anului trecut de Comisia Europeană, ţinând cont de procentul foarte scăzut existent în prezent’, a subliniat Tudose.

Reprezentanta IPP a precizat, totodată, că România nu trebuie să rateze oportunitatea de atrage finanţare din cuantumul de aproape 6 miliarde de euro existent în pachetul financiar pentru valorificarea deşeurilor, stabilit, la sfârşitul anului trecut, de Comisia Europeană.

‘Practic, la finele anului trecut, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri privind economia circulară, iar o parte dintre acestea se referă la deşeuri. Discutăm despre valorificarea deşeurilor pentru obţinerea de materii prime secundare. Pachetul financiar alocate pe componenta economică de valorificare a deşeurilor este de circa 6 miliarde de euro. Deci, există o mare oportunitate de a finanţa acest sector cu bani europeni’, a spus Elena Tudose.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*