You are here
Home > Actualitate > EXCLUSIV REPATRIEREA românilor decedați. Adriana Puică: Ne confruntăm DES cu această problemă
loading...

EXCLUSIV REPATRIEREA românilor decedați. Adriana Puică: Ne confruntăm DES cu această problemă

O mare problemă a românilor plecați în străinătate este repatrierea în caz de deces. Despre această mare dificultate, stiridiaspora. ro a discutat cu Adriana Puică, președintele Asociației Românilor din La Plană, din Castellon, a două mare comunitate de români din Spania. Adriana Puică are 32 de ani și plecată din România de cinci ani. Acolo a înființat alături de mai mulți parteneri Asociația Românilor din La Plană. A ajuns în Spania pentru că acolo se află fratele său, iar de la ideea unei investiții într-un apartament a ajuns să rămană definitiv acolo.

De profesie este formator profesional, dar prin intermediul asociației sale ajută românii aflați la nevoie. Adriana Puică: Suntem localizați în provincia Castellon de la Plană, oraș Castellón, comunitatea Valenciană, Spania. În Castellon se află a două mare comunitate de români din Spania, după Alcala de Henares ( de langă Madrid). Comunitatea este prezentă de 20 de ani aici. Asociația este relativ nouă, din 2016, dar colaborăm cu asociațiile mai vechi, aducând un alt suflu, tanăr și inovator. Obiectivul principal al asociației este să dăm vizibilitate integrării exemplare a românilor în comunitatea spaniolă.

R: Cât de des vă confruntați cu români care mor în această regiune, iar familiile nu au bani pentru repatriere? Adriana Puică: Foarte des ne confruntăm cu această problemă. După cum spuneam, comunitatea are aici peste 20 de ani, putem vorbi de nepoții primilor veniți. Drept pentru care, au început să existe și aceste probleme pentru că populația imbătraneste, așa cum este normal. Se pare că nu există educație în acest sens, adică cetăteanul să se gandească ce se intamplă dacă se confruntă cu un deces.

Diferență între noi și cetătenii spanioli este că ei de tineri sunt obișnuiți să cotizeze la un fond de acest tip, care să îi ajute. Când se intamplă un astfel de eveniment nefericit, decedatul este dus la o capelă, să îi spunem așa ( „tanatorio” în spaniolă) și de acolo ori este repatriat ori este incinerat. Că să aibe loc repatrierea, trebuia că decedatul să fi fost acoperit de o asigurare specifică. Dacă nu o are, trebuie plătite costurile care depind de la companie la companie ( fiecare „tanatorio”, fiind privată își stabilește prețurile ) Banii, cel mai mare obstacol R: Care sunt obstacolele?

Adriana Puică: Primul obstacol ar fi acesta, sumă de bani ce trebuie suportată. Apoi ne-am mai lovit și de birocrație, prin consulate își mai dau cu stângu-n dreptul. De curând, în Valencia a fost un caz și am făcut campanie de strângere de fonduri că să putem trimite corpul unui băiat în tară. Din punctul nostru de vedere, există și soluții: efectuarea unei asigurări, o mai bună informare a cetăteanului, campanii active. R: Cât ar costă o asigurare pentru repatriere? Adriana Puică: O astfel de asigurare costă între 5 și 10 euro pe lună R: Cine se implică, cine oferă bani pentru ajutorarea în astfel de cazuri? Adriana Puică: Pe langă oamenii obișnuiți se implică și firme, Am avut cazuri când am fost ajutați doar de spanioli, altele doar de români. Unule cazuri nu ajung la noi, aflăm târziu, când oamenii și-au rezolvat problemă. Ultimul a fost băiatul din Valencia în luna februarie. De atunci, noi nu am mai aflat și sperăm să fie așa. Nu toți apelează la acest sprijin, incearcă să se descurce între ei pentru că de muilte or, nici noi nu putem face totul. În ultima vreme, am constatat că românii se implică tot mai mult, ceea ce înainte nu se întâmplă.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top