You are here
Home > Actualitate > A murit generalul de care ÎI ERA FRICĂ lui Ceaușescu. Ce funcție i-a gasit că să scape de el
loading...

A murit generalul de care ÎI ERA FRICĂ lui Ceaușescu. Ce funcție i-a gasit că să scape de el

Azi-noapte s-a stins din viață Constantin Olteanu, general-colonel în rezervă, fost Ministru al Apărării Naționale și fost primar general al Capitalei.

Eu când i-am dat telefon lui Ceauşescu să îi spun despre întâlnirea Tratatului de la Varşovia care a fost în două zile. Spre exemplu, a fost astăzi la ora 12.00 şi a doua zi dimineaţă ne-a convocat din nou. Eu am spus că nu sunt de acord cu acest lucru, am plecat şi m-am dus direct la telefon şi am vorbit cu Ceauşescu. Ştiam că suntem ascultaţi, eram la Moscova, şi el a înţeles: „Păi asta înseamnă intervenţie”. I-am zis că şi eu am interpretato la fel şi m-am opus şi le-am spus că nu sunt de acord, am justificat de ce – că trebuie să raportez ca să avem şi o abrobare oficială. Nu am avut niciun mandat, nu a ştiut nimeni de şedinţa aceea, adică poate unii au ştiut. S-a luat pauză de prânz şi un colonel de la Secretariatul rus ne-a anunţat să mergem în sala alăturată unde ne întâlneam în pause”.

Fostul primar a deținut și alte importante funcții în aparatul de partid și de stat până în decembrie 1989. Între 1980 și 1985 a fost ministru al Apărării, după care a fost mutat de către Nicolae Ceaușescu la conducerea Primăriei Capitalei.

Povestea schimbării de la Ministerul Apărării

Schimbarea de la conducerea ministerului Apărării se pare că nu a fost una fără miză, după cum arată documente CIA ieșite la iveală în ultimele luni. Un memorandum înaintat șefului CIA, în aprilie 1986, îi indica drept posibili conducători ai României pe Ion Iliescu și pe Constantin Olteanu. Autorul materialului este asistentul ofițerului de informații pentru Europa. Președintele Statelor Unite era Ronald Reagan, iar URSS era condusă de Mihail Gorbaciov, care, la un an de la preluarea puterii, pornise deja politica sa de „glaznost” care, în final, avea să ducă la prăbușirea comunismului și a Uniunii Sovietice.

Cine a fost Constantin Olteanu

S-a născut la data de 5 iulie 1928, în comuna Vulcana-Pandele (județul Dâmbovița). A absolvit Școala de Ofițeri Politici de la Ineu în 1949, cu gradul de locotenent.

A absolvit în anul 1956 cu “Diplomă de merit” Academia Militară Politică din București, iar în 1959 a obținut licența în istorie în urma absolvirii Facultății de Istorie din cadrul Universității București.

În anii ’70, generalul Olteanu s-a ocupat de epurarea armatei române de ofițerii cu studii în URSS, indiferent dacă aceștia erau sau nu recrutați de către KGB. Această operațiune s-a desfășurat treptat și a fost un “proces delicat”, când militari cu importante funcții de comandă și decizie, dar cu studii la Moscova au trebuit scoși de la comanda unităților combatante, fără a le provoca o reacție de frondă, dar și fără a irita Moscova. În anul 1979, a fost numit șef al Statului Major Central al Gărzilor Patriotice și, în același timp, și consilier militar al lui Nicolae Ceaușescu.

Olteanu a fost schimbat din funcție la doar 10 zile, 1 decembrie 1985, după ce Ceaușescu a primit o telegramă Roland Reagan în care liderul American îl lăuda pe ministrul român al apărării și anunța că abia așteaptă o vizită a sa în SUA. Articolul complet despre ridicarea și căderea lui Constantin Olteanu în ierahia Partidului Comunist poate fi citit aici: ALEȘII lui Gorbaciov. Cei doi NOMENCLATURIȘTI care ÎL SĂPAU pe CEAUȘESCU și LEGĂTURILE lor cu MOSCOVA. Documente CIA

Olteanu a povestit pentru EVZ cum s-a ajuns în anii 80 la ideea invadării Poloniei de către ruși

În luna decembrie a anului trecut, Constantin Olteanu, a vorbit pentru Evenimentul Zilei despre un eveniment important petrecut la finalul anului 1981. O telegramă desecretizată de americani vorbește de o scrisoare a lui Ceaușescu în care le promitea acestora că nu va sprijini eventuala decizie a rușilor de a invada Polonia, unde se instaurase Legea Marțială. În arhivele CIA există o telegramă din 1981 care face referire la o scrisoare pe care i-ar fi trimis-o Nicolae Ceaușescu lui Ronald Reagan în legătură cu situația din Polonia, unde se instaurase Legea Marțială. Americanul era avertizat că dacă nu se acționează cu tact în privința luptei dintre autoritățile comuniste și sindicatul Solidaritatea se putea ajunge la invadarea țării. Telegrama este datată 25 decembrie 1981, dar expedierea ei a fost precedată de o ședință a miniștrilor apărării ai țărilor din blocul comunist care a avut loc la Moscova, la începutul lunii decembrie 1981. La a participat din partea României Constantin Olteanu, care a vorbit despre acele evenimente pentru EVZ cu câteva luni înainte să treacă în neființă.

Iată ce spune Olteanu în decembrie 2017 despre ședința din urmă cu 36 de ani: “1981 a fost un an cu anumită încărcătură. Problema principală în Polonia a fost cea din Comitetul Miniştrilor Apărării (ai țărilor membre ale Tratatului de la Varșovia, reuniunea fiind ținută la Moscova, pe 3 decembrie 1981 n.n.) şi, mă rog, că nu s-a convocat Comitetul Politic Consultativ al Tratatului de Varşovia, să discute, care era forul decizional. Ăla trebuia să decidă, nu comitetul miniştrilor apărării. Asta am discutat-o cu ei şi chestiunea a rămas fără răspuns. Biroul Politic al URSS a fost până la urmă de acord cu introducerea Legii Marțiale.

Pe 3 decembrie, mi-a cerut ministrul Apărării rus, mareșalul Dmitri Ustinov, să îi dăm o telegramă, să îl asigurăm de sprijinul nostru, al miniştrilor Apărării din Consiliul Miniştrilor Apărării din Tratatul de Varşovia.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top