You are here
Home > Actualitate > Ce a răspuns Theresa May unui europarlamentar român legat de BREXIT
loading...

Ce a răspuns Theresa May unui europarlamentar român legat de BREXIT

Theresa May îi răspnde unui europarlamentar român: „ Regatul Unit va rămane o tară deschisă și tolerantă” Premierul Mării Britanii, Theresa May, a răspuns oficial scrisorii deschise pe care europarlamentarul Claudia Tapardel a transmis-o în luna februarie a acestui an, prin care a atras atenția Guvernului britanic asupra protejării drepturilor cetătenilor UE, și mai ales ale cetătenilor români, în Marea Britanie după Brexit.

*** Stimată Ana Claudia,

Vă mulțumesc pentru scrisoarea adresată în data de 2 februarie, cu privire la drepturile cetătenilor europeni în Regatul Unit după ieșirea acestuia din Uniunea Europeană. Prin această scrisoare vă răspund în numele Prim Ministrului Theresa May și regret întârzierea cu care acesta a venit.

Regatul Unit nu privește rezultatul referendumului că pe o intenție de izolare; Regatul Unit va rămane o tară deschisă și tolerantă. Vă pot asigură că apreciem contribuția cetătenilor din Spațiul Economic European care lucrează în sectorul sănătătii și al îngrijirii, și vom continuă să îi primim pe cei cu abilităti, expertiză și dorintă de lucru, care aduc o valoare adăugată tării. Pentru a răspunde punctual ingrijorărilor exprimate în scrisoarea deschisă cu privire la Serviciul Public de Sănătate (NHS), ultimele statistici ne arată că sunt peste 3.600 de cetăteni europeni care lucrează în NHS din luna decembrie 2017, fată de perioadă precedentă rezultatului referendumului. Acest lucru inseamnă că în prezent numărul medicilor și al angajaților în serviciile medicale de urgentă, care lucrează în Serviciul Public de Sănătate și provin din spațiul european, este mai mare fată de cel din iunie 2016.

Pentru Regatul Unit, o prioritate în cadrul negocierilor este redobândirea controlului asupra numărului de persoane care vin din Europa. De aceea, dorim să ajungem la un acord cu privire la un cadru de mobilitate a muncii care să permită profesioniștilor și companiilor din Uniunea Europeană și Regatul Unit să călătorească și să ofere servicii.

Prim-Ministrul a recunoscut faptul că cetătenii europeni vor dori să studieze și să lucreze în Marea Britanie – precum și cetătenii britanici vor dori să studieze și să lucreze în tările din Uniunea Europeană, contribuind la creșterea economică și la inovare. Că parte a parteneriatului nostru viitor, companiile din Uniunea Europeană și Regatului Unit trebuie să poată atrage și să angajeze personalul de care are nevoie.

Prim-Ministrul a exprimat foarte clar în discursul său de la Mansion House din luna martie că suntem deschiși pentru discuțiile în ceea ce privește modul în care putem creă viitoarele legături.

De la bun început, Prim-Ministrul a exprimat în mod ferm că prioritatea să în cadrul negocierilor o reprezintă protejarea drepturilor cetătenilor europeni care au resedintă în Regatul Unit și a cetătenilor britanici care locuiesc pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Cetătenii europeni care și-au construit viață în Regatul Unit au adus o contribuție semnificativă la economia, societatea și fondul cultural al tării noastre – după cum sunt convins că veți fi de acord că același lucru se aplică și cetătenilor britanici care locuiesc pe teritoriul european – și dorim că familiile acestora să poată locui în continuare în spațiul respectiv.

Acordul din decembrie 2017, și prevăzut în textul Acordului de Retragere, va permite familiilor care și-au construit viață în Uniunea Europeană și în Marea Britanie să rămană impreună, oferindu-le mai multă sigurantă în ceea ce privește reședința, drepturile de sănătate și de pensie, precum și alte beneficii. Pentru claritate, tuturor cetătenilor europeni care au obținut resedintă în Regatul Unit înainte de perioadă de implementare, 31 decembrie 2020, li se vor aplică prevederile legale stipulate în Drepturile Cetătenilor din Acordul de Retragere.

Conform acestui acord, Regatul Unit poate să impună cetătenilor europeni să solicite drept de resedintă conform legilor Mării Britanii și să obtină un document care să ateste dreptul lor de a locui în Marea Britanie.

Toți cei care solicită dreptul de resedintă sub prevederile Acordului de Retragere vor putea să trimită solicitarea pană în iunie 2021, al cărui cost nu îl va depăsi pe cel al unui pașaportul britanic. Toți cetătenii europeni care locuiesc în mod legal pe teritoriul Mării Britanii vor fi eligibili pentru dreptul de resedintă pană la perioadă de implementare. Cetătenii europeni care vor dori să locuiască în Marea Britanie după perioadă de implementare vor fi supuși reglementărilor de imigrație viitoare. Ministerul de Interne va emite propunerile inițiale pentru viitoarele reglementări în timp util.

După cum a declarat Prim-Ministrul, plecarea Mării Britanii din Uniunea Europeană nu marchează un sfârșit, ci un nou început pentru Marea Britanie și viitoarea noastră relație cu partenerii europeni. Avem convingerea că un parteneriat viitor între Marea Britanie și Uniunea Europeană este în interesul ambelor părti, prin urmare prevedem că aceste negocieri se vor soldă cu succes.

După cum am exprimat deja foarte clar, dorim să ne asigurăm că Europa va rămane puternică și prosperă, capabilă să își protejeze valorile, să conducă și să se apere în față amenintărilor la adresă securitătii. Cel mai important aspect pentru noi la acest moment rămane concentrarea asupra negocierilor cu privire la viitoarele legături cu Uniunea Europeană, care să reziste pentru anii ce vor urmă.

Vă mulțumesc pentru timpul dedicat adresării scrisorii dumneavoastră.

Lord Callanan,

Ministrul de Stat pentru Brexit (Minister of State for Exiting the European Union)

Europarlamentarul Claudia Tapardel consideră aceste vești că fiind deosebit de bune pentru toți cetătenii europeni, și un rezultat firesc al unor negocieri foarte intense:
“In calitatea mea de membru în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, incă de la anunțarea referendumului privind Brexit am militat pentru protejarea tuturor drepturilor cetătenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie. Răspunsul oferit de Theresa May este o garanție a faptului că acest prim pas al negocierilor se soldează cu succes”.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top