You are here
Home > Actualitate > Fără penali în funcţii publice! Campania de strângere a semnăturilor pentru completarea Constituţiei ajunge azi la Slatina, Olt 13 mai 13:00.
loading...

Fără penali în funcţii publice! Campania de strângere a semnăturilor pentru completarea Constituţiei ajunge azi la Slatina, Olt 13 mai 13:00.

Vi se pare normal că la angajare un paznic sau un contabil trebuie să aibă cazier curat, dar un politician poate fi ales chiar dacă a fost condamnat? Şi, totuşi, România e singura ţară din lumea civilizată condusă de politicieni penali. Fără penali în funcţii publice! Campania de strângere a semnăturilor pentru completarea Constituţiei ajunge azi la Slatina, Olt ora 13:00 la Prefectura OLT.

Evenimentul il gasiti aici

În timp ce aceştia schimbă legile astfel încât să nu mai fie pedepsiţi, cel mai nou partid vrea, dimpotrivă, ca ei să nu mai poată fi aleşi în nicio funcţie publică, prin schimbarea Constituţiei cu ajutorul cetăţenilor. Unul din autorii iniţiativei este deputatul bihorean Silviu Dehelean, ai cărui colegi din USR au început să strângă semnăturile pentru revizuirea legii fundamentale.

Pe Pagina Malin Bot gasiti evenimentul : https://www.facebook.com/malinbotpublic/videos/1189987891141316/

Lupii, paznici la stână

Haosul din legea salarizării, care păcăleşte cetăţenii că trăiesc mai bine, împreună cu „revoluţia fiscală”, care a pus firmele în dificultate şi a aruncat preţurile în aer, combinate cu indiferenţa faţă de degradarea infrastructurii de transport, sanitare şi şcolare sunt, toate, rezultatul obsesiei politicienilor din fruntea ţării de a atinge un singur ţel: acela de a pune sub control justiţia, pentru a nu mai fi traşi la răspundere pentru faptele penale din trecut şi de a le continua nepedepsiţi şi pe viitor.

Advertisement

„Este o chestiune de bun simţ să restricţionăm accesul acestora în funcţii publice, pentru că tot ce se întâmplă de un an încoace – şi în politică, şi în economie, şi în societate – este pentru că avem penali în funcţii publice, pentru că lupii au ajuns paznici la stână”, spune deputatul Dehelean.

Să fie lege

După un an de dezbateri soldate cu concluzia că nu e suficient ca Legea 90/2001 să prevadă că pot fi miniştri doar persoanele care „nu au suferit condamnări penale”, deoarece acestea ocupă alte funcţii cheie din care coordonează Parlamentul şi Guvernul, dar şi că actuala majoritate parlamentară nu îşi doreşte o lege în acest sens, USR a lansat iniţiativa „Fără penali în funcţiile publice”, prin care vizează modificarea cu sprijin cetăţenesc a unui articol din Constituţie care să împiedice accesul în funcţii publice al persoanelor condamnate.

Concret, USR propune completarea articolului 37 aşa încât, pe lângă condiţiile de cetăţenie, domiciliu şi vârstă, legea supremă să prevadă încă una, privind cazierul penal: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Pentru „o ţară ca afară”

Iniţiativa USR este în acord cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaţionale ale României şi recomandările Comisiei de la Veneţia, regăsindu-se şi în constituţiile altor state europene, precum Danemarca, Islanda, Luxemburg, Grecia etc.

Interdicţia candidaturii urmează să fie aplicată persoanelor condamnate definitiv la închisoare (fiind exceptate cele care primesc pedepse mai uşoare, de pildă amendă penală), care au săvârşit infracţiuni cu intenţie (nu şi din culpă, de exemplu accidente rutiere) şi care vor să candideze la orice demnităţi publice (consilier local şi judeţean, primar, deputat, senator, preşedinte). Măsura s-ar aplica până la intervenirea unei situaţii care înlătură această consecinţă: dezincriminarea faptei, amnistie, reabilitarea de drept sau prin hotărâre judecătorească.

Semnaţi!

Ideea modificării Constituţiei prin iniţiativă cetăţenească se datorează faptului că majoritatea din Parlament refuză să legifereze aceste interdicţii. În schimb, propunerea „Fără penali în funcţii publice” e sprijinită de un Comitet de iniţiativă din care fac parte personalităţi precum filozofii Mihai Şora şi Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, activistul civic Valeriu Nicolae, reprezentanţii asociaţiilor Colectiv, Rezistenţa, Forumului Democrat al Germanilor din România etc, fiind avizată de Consiliul Legislativ şi publicată în Monitorul Oficial pe 23 martie.

Pentru ca proiectul de modificare a Constituţiei să fie dezbătut în Parlament sunt necesare 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar USR contribuie la strângerea lor prin toate filialele, inclusiv din Bihor. De altfel, sâmbăta trecută, acţiunea a început la un cort amplasat pe strada Republicii din Oradea, în zona fostului local Irish. De asemenea, persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre această acţiune accesând pagina de internet anume creată, www.farapenaliinfunctiipublice.ro.

După încheierea campaniei, în toamnă, semnăturile vor fi verificate şi depuse la CCR, care va controla legalitatea procedurii şi constituţionalitatea propunerii, iar în final iniţiativa va ajunge în Parlament. Dacă acesta o adoptă, va fi organizat un referendum, pentru revizuirea Constituţiei fiind necesară o prezenţă de 30% a alegătorilor, din care 25% să voteze în favoarea ei.

Lasă un răspuns

Top