You are here
Home > Actualitate > Pe Olt, A venit cocofalca sa manance palele, Hidrocentralele de pe râul Olt sunt sufocate de Baieti destepti VIDEO
loading...

Pe Olt, A venit cocofalca sa manance palele, Hidrocentralele de pe râul Olt sunt sufocate de Baieti destepti VIDEO

Hidrocentralele de pe râul Olt sunt sufocate de deşeuri si baieti destepti

La începutul lunii, angajaţii Hidroelectrica, societatea care administrează hidrocentrala din localitatea Voila, judeţul Braşov au curăţat apa de gunoiele care s-au adunat în urma ploilor. Zece camioane au fost încărcate atunci, însă la câteva zile după, mizeria a reapărut.

„E mizerie mare. Toate chestiile vin de pe râurile mici ce se scaldă în Olt şi Oltul suferă,” spune un localnic.

Sunt zone în care stratul de gunoaie care s-a depus este atât de gros încât, peste el, s-au suprapus un alt strat, de pământ. Din acesta a crescut vegetaţie şi s-au format adevărate insuliţe plutitoare pe baraj.

Prin Voila trec patru afluenţi ai Oltului.

„Se aruncă gunoaie aiurea. În loc să fie depozitate în locurile în care trebuie depozitate, se aruncă în apă, că e mai uşor,” adaugă un alt localnic.

Anual, Garda de Mediu şi cei de la Apele Române fac controale în speranţa că vor reuşi să-i identifice pe cei care aruncă resturi în apă.

„Oamenii noştri de la SGA Braşov, adică de la Biroul Inspecţie, împreună cu cei de la Exploatare au făcut, încă de toamna trecută, până în momentul respectiv, foarte multe controale. Pe râurile din extravilan. Au fost date şi amenzi şi în zona Făgăraşului şi în zona Braşovului. S-au dat, să ştiţi, sancţiuni şi la persoanele fizice şi formaţiile de lucru tot timpul fac igienizări, dar populaţia este greu de stăpânit, adică noi facem astăzi şi peste două zile poate fi la fel,” precizează Mihaela Coca, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Olt.

„În funcţie de gravitatea faptelor amenzile încep de la 2.000, 5.000 de lei pentru persoane fizice şi pot ajunge până la 20, 40.000 de lei pentru agenţii economici,” spune Mircea Paraschiv, directorul Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu.

Angajaţii de la Hidroelectrica curăţa frecvent gunoaiele din apă, iar aceste acţiuni periodice care costă zeci de mii de lei şi durează uneori câteva săptămâni.

Hidrocentrala din Olt, de 160 de mil. euro, nefunctionala din cauza unor poduri vechi ale CFR. Ministerele ridica din umeri

Culmea birocratiei dar si a absurdului vine acum din judetul Sibiu. O hidrocentrala de pe raul Olt, de 160 de milioane de euro, inaugurata cu fast in 2013, nu produce curent din cauza unor poduri CFR vechi de peste 100 de ani.

Culmea birocratiei dar si a absurdului vine acum din judetul Sibiu. O hidrocentrala de pe raul Olt, de 160 de milioane de euro, inaugurata cu fast in 2013, nu poate produce curent decat la o treime din capacitate din cauza unor poduri CFR vechi de peste 100 de ani.

Practic, daca ar porni la capacitate maxima, apa le-ar darama si ar opri circulatia trenurilor catre Brasov si Valea Oltului. Prin urmare, desi ar putea sa alimenteze un oras cat Sibiul, hidrocentrala mai mult sta, iar ministerul Transporturilor si cel al Energiei nu se pot intelege.

In 2013, cu o saptamana inainte de Craciun, Hidrocentrala de la Racovita, pe raul Olt, era inaugurata cu taieri de panglici de premierul de atunci, Victor Ponta. Niciun cuvant insa despre problemele centralei de 160 de milioane de euro. Centrala care nici pana acum, la 4 ani distanta, nu poate functiona normal. Motivul?

Podurile de tren din aval ar fi daramate daca s-ar da drumul unei cantitati mari de apa. Vorbim despre un pod construit in 1897 de catre austrieci si care a fost reconsolidat in anii ’60, si despre un altul din 1940.

Citește și
Floarea din care agricultorii romani extrag semintele si primesc 6 euro pe kg. In ce conditii au voie sa o planteze
Ambele sunt extrem de importante – fac legatura intre Sibiu si Ramnicu Valcea, pe Valea Oltului si Sibiu si Brasov, prin Fagaras.

Directorul Hidroelectrica ridica din umeri si spune ca problema nu e la el. De ani de zile centrala e in probe.

Ovidiu Agliceru, directorul Hidroelectrica: “Sigur ca exista un schimb de corespondenta, Hidroelectrica a fost sprijinita permanent si de Ministerul Energiei, in schimb aceste demersuri nu s-au materializat in lucrari de constructie propriu-zise.”

Hidrocentrala produce in regim de probe curent. Asa ca cei 10 angajati merg la serviciu, cate doi pe tura, de doua-trei ori pe saptamana, ca sa supravegheze aparatele si sa pazeasca obiectivul care in viitor ar putea functiona 100% automatizat, controlat de la distanta.

Intr-un raspuns scris pe trei pagini, de ministrul Transporturilor, Razvan Alexandru Cuc, sustine ca au existat mereu divergente intre hidroelectrica si CFR in privinta podurilor de la Racovita. CFR nu are bani ca sa suporte singura o astfel de investitie, sustine ministrul, si a gasit, se pare, o solutie. Ar fi de fapt o premiera pentru Romania: 4 ministere – cel al Energiei, al Economiei, al Apelor si al Transporturilor sa puna bani pentru a repara podurile.

Cei de la CFR mai scriu, intr-un raspuns trimis PROTV, ca unul dintre poduri ar fi prins in Masterplanul aprobat pentru finantare de Comisia Europeana – dar fara sa dea un orizont de timp pentru reconsolidare. Plus ca un pod ramane tot vulnerabil, asa ca situatia nu se schimba cu nimic.

Lasă un răspuns

Web Development, Web Application, E-commerce Website, Android apps, Web Design, And Much more.

Details

Top