You are here
Home > Accidente > Orașul scufundat complet în 1985 a început să iasă la suprafață. Apa s-a retras, dar totul arată ca după un bombardament atomic
loading...

Orașul scufundat complet în 1985 a început să iasă la suprafață. Apa s-a retras, dar totul arată ca după un bombardament atomic

Stațiunea balneoclimaterică argentiniană VILLA EPECUEN a luat ființă în anul 1921 și a reprezentat o importantă bază de tratament în anii 60, datorită apei sărate, asemănătoare cu cea din Marea Moartă. Pe data de 10 noiembrie 1985, valurile puternice au rup digul care proteja orașul. Acesta a fost inundat și părăsit.

La 600 de kilometri de Buenos Aires, pe 23 ianuarie 192201, autoritățile inaugurau stațiunea VILLA EPECUEN. Amplasată pe malul lagunei cu același nume, așezarea urbană prindea viață, grație faptului că specialiștii descoperiseră că apele de acolo, extrem de sărate, aveau proprietăți terapeutice.

Ceea ce până atunci era o simplă localitate avea să se transforme într-o stațiune balneoclimaterică de succes. Anual, în fiecare vară, aici ajungeau 25.000 de turiști pentru a-și trata problemele reumatice.

Alături de oraș apărut Sanatoriul ”Marea Epecuen” , hoteluri, fabrici, zone rezidențiale și o cale ferată, care lega locul de restul Argentinei.

Pe 10 noiembrie 1985, digiul a cedat. Nivelul apei a crescut amenințător. În două săptămâni, orașul era scufundat în totalitate. Populația a părăsit regiunea, cu excepția lui Pablo Novak, singurul locuitor care a refuzat să plece din casa sa.

Din 1993, câteva firme au început să se intereseze de asanarea zonei. Încet-încet, apa s-a retras, digul a fost refăcut. Așezarea urbană a reapărut, într-un peisaj terifiant: cruci din vechiul cimitir, ruine din fabricile de conserve, chiar și străzi parțial degradate.

Văzută din avion, zona pare frumoasă, de pe pământ, însă, e ca după un bombardament atomic.

Lasă un răspuns

Top