You are here
Home > Actualitate > Până la ora actuală, Bruxelles-ul nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, din partea României, în contextul crizei de pestă porcină africană
loading...

Până la ora actuală, Bruxelles-ul nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, din partea României, în contextul crizei de pestă porcină africană

România, nu a solicitat niciun ajutor financiar suplimentar pentru criza de pestă porcină africană din țară, a confirmat Bruxelles-ul. Comisia Europeană nu a primit până acum nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar pentru criza de pestă porcină africană (PPA), cu toate că poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despăgubirea fermierilor.

Banii europeni ajunși până acum în România pentru epidemia de PPA sunt cei alocați direct de Comisia Europeană, din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. Este vorba de 1,2 milioane de euro, alocați în perioada 2015-2018.

Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că: „DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 euro numai în anul 2018) României. Până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afara de cel menționat mai sus”.

Banii sunt la Bruxelles, dar trebuie să fie ceruți!

În nenumărate rânduri, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a susținut că imediat ce Guvernul va face rectificarea bugetară, statul le va plăti oamenilor integral despăgubirile și ulterior își va recupera banii de la UE. Trist este că UE va rambursa, într-adevăr, României o parte din banii pentru despăgubiri, dar nu pe toți, ci doar pe cei pe care autoritățile române i-au cerut din timp.

Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, informa prin intermediul unei scrisori că, UE dă deja bani României pentru combaterea pestei, inclusiv pentru acordarea unor despăgubiri, în cadrul unui program veterinar multianual. Acesta este finanțat în proporție de 75% din bani europeni și prevede în 2018 un buget de peste 1 milion de euro pentru România.

Phil Hogan a mai transmis că, orice alte ajutoare de urgență pentru crescătorii români vor trebui acordate de la București, sub forma unor ajutoare de stat sau într-o altă manieră aleasă de statul român, fără ca respectivii bani să fie rambursați de către Bruxelles.

Lasă un răspuns

Top