You are here
Home > Actualitate > Traian Băsescu, referitor la negocierile legate de exploatarea gazelor în Marea Neagră: Este nepermis ca de negocierea cu companiile să se ocupe președintele Camerei Deputaților. Unde în lume ați mai văzut așa ceva?
loading...

Traian Băsescu, referitor la negocierile legate de exploatarea gazelor în Marea Neagră: Este nepermis ca de negocierea cu companiile să se ocupe președintele Camerei Deputaților. Unde în lume ați mai văzut așa ceva?

Traian Băsescu, miercuri seara, într-o intervenție telefonică la postul B1Tv a spus:
„Este nepermis ca de negocierea cu companiile să se ocupe președintele Camerei Deputaților.

Unde în lume ați mai văzut așa ceva? Ce atribuțiuni are preșdintele Camerei Deputaților ca să primească pe Exxon și OMV? Am început să avem comportament de stat bananier. Sunt alte instituții care trebuie să se ocupe cu legea offshore”

Fostul șef al statului a adus critici și executivului deoarece nu a venit cu o strategie prin care România să poată valorifica gazele din Marea Neagră.

„Aș fi vrut să aud la Guvern un program cu prioritate a gazelor fie onshore, fie offshore în economia românească. Trebuie să am o strategie pentru o reluare a industrializării gazelor din România. Cel mai important lucru este ce facem cu această avuție națională. O exportăm și suntem o simplă țeavă prin care trece această materie primă sau o valorificăm noi. Dacă aș fi guvern aș spune ‘vreau să valorific această avuție națională’. Aș demara un program de extindere a aprovizionării populației cu gaze. Am petrochimia oprită. S-au oprit combinatele noastre. Am termocentrale care merg pe păcură. Trebuie făcută conversia și trecute pe gaze, ceea ce e relativ ieftin comparativ cu avantaje. Am transportul public. De ce nu trec pe gaze comprimate lichefiate autobuzele?” a spus fostul președinte al României.

Traian Băsescu a vorbit și despre proiectul BRUA, discutat în cadrul Summitului Celor Trei Mări și a precizat că Uniunea Europeană deja finanțează dezvoltarea gazoductului pe coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria.

„Și cu exportul acesta e mare cântec pentru că, spre exemplu, marele proiect BRUA, care am auzit acum de la Conferința celor 3 mări că va fi susținut financiar de Uniunea Europeană. Acest proiect e finanțat de UE de 2 ani. Sunt 170 milioane de euro garantate de la UE” a arătat Băsescu.

Legea offshore, care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată luni, cu noi amendamente, de Senat. Klaus Iohannis a cererut reexaminarea acestei legi, iar inițiativa legislată a fost adoptată în urma acestei cereri.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma că Legea offshore va fi adoptată de Parlament săptămâna aceasta, dar votul decizional al Camerei Deputaților nu a fost dat pe inițiativa legislativă. Președintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD) a anunțat că a hotărât, în urma discuției purtate cu Liviu Dragnea, amânarea adoptării pentru săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Top