You are here
Home > Accidente > Porci din Judetul OLT la controlul DSVSA, vine mai repede Mos Craciun anu asta se striga pe la gard.
loading...

Porci din Judetul OLT la controlul DSVSA, vine mai repede Mos Craciun anu asta se striga pe la gard.

Guitaie Autoritatile veterinare din Olt sunt in alerta, dupa confirmarea primului caz de pesta porcina din judetul vecin, Teleorman. Incepand de astazi, noua localitati din sudul judetului OLT au intrat in zona de supraveghere a focarului.

Pesta porcina a ajuns la granita judetului Olt. Lista localitatilor care intra sub supraveghere. Ce fac medicii veterinari

Astfel, medicii vor inspecta toate exploatatiile de porci, pentru a preintampina raspandirea virusului care a omorat sute de mii de animale din tara noastra.

Pesta porcina africana a fost descoperita la resturile unui porc identificat intr-o padure din localitatea Mandra-Slobozia din judetul Teleorman, la limita cu judetul Olt, mai multe localitati din Olt intrand, din acest motiv, sub supraveghere incepand de astazi.

Medicii veterinari vor lua la rând toate gospodăriile din sudul județului, după ce ieri după-amiază, autoritățile din Teleorman au confirmat primul caz de pestă porcină africană. Acesta a fost depistat la un porc domestic, găsit mort într-o pădure de lângă localitatea Slobozia Mândra, aflată la doar câțiva kilometri de județul Olt. Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor verifica dacă sunt semne care să indice existenţa acestei boli periculoase în Olt. Aproximativ 8.000 de porci vor trece prin filtrul specialiștilor.

Autoritatile judetene s-au intrunit miercuri-dimineata la Prefectura Olt, punand la cale planul de actiuni avand in vedere cele transmise de DSVSA Teleorman. Ieri, 16 octombrie, a fost transmisa o adresa din partea DSVSA Teleorman referitor la faptul ca au fost gasite pe raza localitatii Slobozia-Mandra doua cadavre de porci domestici neindentificati, abandonate in padure, la unul din cei doi fiind confirmata prin buletinul de analiza emis de Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala pesta porcina africana.

Judetul Olt, respectiv localitatile Scarisoara, Plaviceni, Jieni, Rusanesti, Cilieni, Potlogeni, Tia-Mare, Doanca si Izbiceni intra in zona de supraveghere a focarului. Asta insemana ca incepand din aceasta dimineata, echipe de medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Olt si medici veterinari de libera practica concesionari sunt in teren in aceste localitati si fac inspectia clinica a tuturor gospodariilor populatiei in care exista porci domestici.

Cu ocazia acestor inspectii clinice, evident, se va face si un recensamant al porcilor si in consecinta o verificare a existentei crotalierii porcilor si identificarii in baza nationala de date. Deocamdata se face inspectie clinica, in continuare teritoriul judetului este indemn, nu este nici macar o suspiciune, dar asta inseamna supraveghere- inspectii clinice in exploatatii non-profesionale, cu efectuarea recensamantului animalelor, verificarea identificarii si introducerii in baza de date „, a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa.

Conform datelor actuale, in localitatile in care s-a instituit supravegherea sunt aproximativ 3.000 exploatatii individuale, cu aproximativ 8.000 de porci, insa nu exista nicio exploatatie comerciala. Avand in vedere ca in aceste localitati supuse supravegherii nu a fost identificata boala, proprietarii animalelor le pot inclusiv sacrifica, insa acest lucru nu va mai fi posibil daca pesta porcina africana trece „granita „dintre cele doua judete, nu pentru ca ar exista un pericol in ceea ce priveste sanatatea umana, fiind stiut faptul ca boala nu se transmite de la porc la om, ci pentru ca virusul rezista in carnea infectata luni de zile, indiferent ca produsele rezultate in urma prelucrarii sunt congelate, prelucrate prin fierbere, sarate, afumate etc, existand, astfel riscul contaminarii, a mai precizat medicul veterinar Venera Popa.

De la inceputul acestui an, prin institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, iar de la finele lunii septembrie, si prin laboratorul propriu al DSVSA Olt, care a fost acreditat pentru prelucrarea probelor privind PPA, s-au analizat 841 probe din judetul Olt, 265 prelevate de la porci provenind din gospodariile populatiei, 212 din exploatatii comerciale si 364 probe de la mistreti, toate fiind negative.

Scărișoara, Plăviceni, Jieni, Rusănești, Cilieni, Potlogeni, Tia Mare, Doanca și Izbiceni sunt localitățile oltene în care reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare vor lua mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.
Proprietarii de porci depistaţi cu virusul pestei africane vor fi despăgubiţi de stat, dar numai dacă au animalele crotaliate şi înregistrate. În primele nouă luni ale anului, la nivelul județului Olt, prin laboratorul DSV Olt au fost efectuate 841 de probe recoltate de la porci, în vederea depistării pestei porcine africane și clasice. Cele mai multe probe au fost prelevate de la porcii mistreți și de la cei din gospodăriile populației.

NOTA „DSVSA Olt infirmă această informație. Totodată, DSVSA Olt face apel la toate publicaţiile din judeţul Olt de a evita transmiterea către populaţie de informaţii false şi, de asemenea, solicită ca orice ştire în legătură cu apariţia acestei boli deosebit de grave în judeţul Olt să fie bazată pe informaţii concret dovedite prin buletine de analiză emise de laboratoare acreditate”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

sursa adevarul.ro

Lasă un răspuns

Top