You are here
Home > Actualitate > ALERTĂ. ECATERINA ANDRONESCU LE DĂ LOVITURA ROMÂNILOR DIN DIASPORA. LEGEA A FOST PUBLICATĂ
loading...

ALERTĂ. ECATERINA ANDRONESCU LE DĂ LOVITURA ROMÂNILOR DIN DIASPORA. LEGEA A FOST PUBLICATĂ

Românii din Diaspora vor fi obligați să dea un examen de Bacalaureat, diferit de cel din România, conform legii promulgate. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial. Probele Bacalaureatului nu se cunosc încă, urmând să fie stabilite de către Ecaterina Andronescu, ministrul educației, printr-o metodologie specifică, conform portalinvatamant.ro

În Monitorul Oficial a fost publicată luni, 3 decembrie, Legea nr. 289 din 29 noiembrie 2018 care introduce un „bacalaureat pentru românii de pretutindeni”. Nouă lege modifică articolul 11 din Legea Educației nr. 1/2011.

Tot ieri, în Monitor a fost publicat și Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis pentru promulgarea noii legi.

Așa arată legea publicată ieri în Monitor, care modifică Legea Educației:
„Articolul 11 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 11.
(1) Guvernul sprijină învățământul în limba română în țările în care trăiesc cetățeni de etnie română, cetățeni români cu domiciliul în acele state sau minorități vorbitoare de limba română, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislației statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini înființarea de unități școlare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislația statului respectiv.
(2) Ministerul Educației Naționale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru românii de pretutindeni. Absolvenții de liceu care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) pot să fie înscriși la examenul de bacalaureat în România.
(3) Lista probelor, conținutul programelor, calendarul, metodologia, precum și modul de organizare și desfășurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educației Naționale, printr-o metodologie specifică.

Deși legea a fost deja adoptată, în avizul dat propunerii de lege Consiliul Legislativ menționează: „normă ar putea fi interpretată că având caracter discriminatoriu în raport cu elevii din România ce urmează să susțînă Bacalaureatul”.
Legea a fost inițiată de fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, care în luna octombrie (după ce proiectul trecuse deja de prima camera) nu stabilise dacă Bacalaureatul pe care îl propune va fi identic cu Bacul din România sau va avea examene diferite, nici dacă se aplică și copiilor români din școlile europene sau nu.

Lasă un răspuns

Top