You are here
Home > Actualitate > Cele 7 Minuni ale Lumii din zilele noastre. Au fost alese în anul 2007, după votul a 100 de milioane de oameni
loading...

Cele 7 Minuni ale Lumii din zilele noastre. Au fost alese în anul 2007, după votul a 100 de milioane de oameni

De-a lungul timpului au fost întocmite numeroase liste de Minuni ale Lumii, care aduna cele mai spectaculoase constructii si lucruri naturale din întreaga lume. “Cele 7 Minuni ale Lumii Antice” este prima lista cunoscuta de acest gen, ce cuprinde cele mai remarcabile creatii ale antichitatii. Aceasta lista a fost întocmita de matematicianul grec Philon din Bizant si contine numai constructii din zona mediteraneana. De ce doar 7 minuni de acest gen? Numarul 7 a fost ales deoarece grecii credeau ca acest număr este întruchiparea perfecțiunii si a plenitudinii.

De atunci au mai fost întocmite numeroase liste similare: “7 Minuni ale Lumii Medievale”, “7 Minuni ale Lumii Moderne”, “7 Minuni Naturale ale Lumii”, “7 Minuni ale Lumii Subacvatice”, “7 Minuni ale Lumii Industriale”, “7 Minuni ale Canadei”, “7 Minuni ale Portugaliei” etc.

“Cele 7 Minuni ale Lumii Noi” reprezinta o lista cu 7 monumente arhitecturale, alese in urma unei acțiuni organizate de corporația elvețiana “NewSevenWonders Foundation” in anul 1999, cu scopul de a se da o replica moderna celor “7 Minuni ale Lumii Antice”. Initiatorul acestei campanii de selectie a noilor minuni ale lumii este Bernard Weber, producător de filme si fost aviator canadian. UNESCO a apuntat intr-un comunicat ca nu este implicata in aceasta actiune, contrar convingerii multor persoane.

Ideea lui Bernard Weber a fost de a se alcătui o noua lista cu monumente arhitecturale construite de om, inca existente, suficient de bine conservate, cu valoare estetica si realizate înainte de anul 2000, care sa merite calificativul de “minune a lumii”. Astfel, din competiție au fost excluse monumentele naturii si construcțiile utilitare (poduri, baraje), chiar dacă ar reprezenta o “minune” a tehnicii.

Procesul de selectie a celor 7 Noi Minuni ale Lumii s-a desfasurat in 3 faze: pana pe 24 noiembrie 2005 au fost selectate 177 edificii, iar pana pe 1 ianuarie 2006 au rămas in competiție doar 21 de construcții – selectate de o comisie compusa din 6 arhitecți renumiți, recrutați din cele 5 continente.

In a treia faza, din ianuarie 2006 pana in iunie 2007, lista finalista a fost supusa unei votări mondiale, care se putea efectua prin Internet (http://www.new7wonders.com), telefon sau SMS. La acest vot au participat aproximativ 100 milioane de persoane.

Pe data de 7 iulie 2007 (07.07.07), rezultatele votarii au fost comunicate in cadrul unui spectacol festiv televizat, care a avut loc la Lisabona. Cele 7 Noi Minuni ale Lumii au fost prezentate de fotbalistul Cristiano Ronaldo, astronautul Neil Armstrong, pilotul de baloane cu aer cald Bertrand Piccard si alte vedete de la Hollywood.

Cele 7 Minuni ale Lumii Noi:
Marele Zid Chinezesc
Acest zid gigantic – construit intre secolul 5 i.Hr. si secolul 16 d.Hr. – este cea mai mare constructie din lume (ca volum). A fost înălțat cu scopul de apărare a granitei Imperiului Chinez contra atacurilor turcilor, mongolilor si ale altor triburi nomade din nordul Chinei. Marele Zid Chinezesc nu este un zid continuu – termenul “Marele Zid Chinezesc” defineste, de fapt, o serie de mai multe fortificatii din piatra si din pamant, construite de-a lungul a 2.000 de ani. De-a lungul dinastiilor, Marele Zid Chinezesc a fost erodat, construit, reconstruit, menținut, modificat si extins pana in secolul 16 d.Hr.

Ansamblurile arhitecturale din orasul Petra, Iordania
Petra este un fost oras antic, situat in Iordania. Este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume, datorita templelor sapate direct in stanca, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria”, in stil grecesc, cu o inaltime de 42 m, unde s-a turnat si partea finala a filmului “Indiana Jones si ultima cruciada”. Orasul, alaturi de intreaga zona, a ramas necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, cand acesta a fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt.

Statuia Mantuitorului Iisus Hristos, Rio de Janeiro, Brazilia
Construita pe Muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, statuia lui Iisus Mântuitorul este înconjurata de Gradina Botanica a orașului, intreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul este situat la 710 m altitudine, are o inaltime de 30 m, este asezat pe un piedestal de 8 m, cantareste in total 1.145 tone si este vizibil zi si noapte din toate cartierele orasului. Statuia lui Iisus din Rio a fost proiectata de brazilianul Heitor da Silva Costa si realizata de sculptorul francez Paul Landowski, in colaborare cu artistul roman Gheorghe Leonida, cel care a creat capul statuii. Detalii mai multe despre această minune a lumii noi.

Ruinele incase de la Machu Picchu, Peru
In inima Munților Anzi, acoperit de un dens covor vegetal, vechiul oras incas Machu Picchu domina de mai bine de cinci veacuri ingusta si adanca vale a raului Urubamba. Acest cadru natural exceptional a facut din cetatea incasa situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Inaltat pe la 1450 de suveranul incas Pachacuti, Machu Picchu a fost in chip brutal abandonat de locuitorii sai in 1572, apoi uitat. Invizibil de dedesubt si complet natural limitat, inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populatia, si irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incasi ca un oras ceremonial secret.

Marea piramida (“Castillo”) din Chichen Itza, Mexic
Chichen Itza este un urias sit arheologic pre-columbian, construit de civilizatia Maya si aflat in partea central-nordica a peninsulei Yucatan din Mexic. Acest oras – care era centrul politic si economic al civilizatiei Maya – este renumit pentru templul sau in forma de piramida – terminat in jurul anului 600 d.Hr. – care demonstreaza ca arhitectii mayasi pot fi considerati printre cei mai mari decoratori si constructori de pe planeta noastra. Chichen-Itza este supranumita “Taramul fagaduintei”, fiind unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec.

Colosseum-ul din Italia
Acest monument turistic (terminat in anul 80 d.Hr.) din Roma este cea mai impresionanta cladire-ruina a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de “Amfiteatrul Flavian”, Colosseum-ul era cea mai mare constructie a vremurilor sale si astazi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Uriasul amfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero in centrul Romei, care includea de asemenea si Domus Aurea, cat si statuia Colossus.

Mausoleul Taj Mahal, India
Recunoscut ca fiind cel mai fascinant si frumos monument al Indiei, bijuterie a artei musulmane, Taj Mahal a intrat din 1983 in patrimoniul mondial UNESCO, fiind astazi unul dintre cele mai faimoase si vizitate monumente din lume. Acest mausoleu – terminat in 1648 d.Hr. – a fost construit de cel de-al cincilea imparat mogul in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, dupa ce aceasta a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil. Ca si capodopera arhitectonica, Taj Mahal este unitara si completa, nimic nu poate fi adaugat sau eliminat fara a-i altera frumusetea.

Lasă un răspuns

Top