You are here
Home > Accidente > Theresa May, pledoarie cu două zile naintea votului pe acordul Brexit: Un eșec ar fi o catastrofă, Condițiile în care Marea Britanie ar putea rămâne în Uniunea Europeană
loading...

Theresa May, pledoarie cu două zile naintea votului pe acordul Brexit: Un eșec ar fi o catastrofă, Condițiile în care Marea Britanie ar putea rămâne în Uniunea Europeană

Un eșec al Brexit-ului ar fi o catastrofă și o încălcare de neiertat a încrederii în democrația noastră, spune premierul britanic Theresa May, cu două zile înainte ca membrii Camerei Comunelor să fie chemați pentru a se pronunța asupra acordului de ieșirea a Marii Britanii din UE, pe care l-a negociat cu liderii de la Bruxelles.

Dupa ce a facut campanie PRO EU Theresa May pledează astfel pentru un vot favorabil al Parlamentului de la Londra, într-un editorial publicat în Sunday Express, intitulat ”E timpul să uităm jocurile și să facem ceea ce este corect”. Ea insistă asupra faptului că britanicii s-au pronunțat pentru ieșirea din UE, iar politicienii trebuie să aducă la îndeplinire voința acestora. Respingerea acordului ar putea duce la ieșirea din UE fără niciun acord sau ar putea face ca Brexit-ul să nu mai aibă loc.

Premierul este îngrijorat de perspectiva ca parlamentarii să preia controlul asupra Brexit-ului în cazul în care va pierde votul programat să aibă loc marți.

Liderii de la Bruxelles au repetat în nenumărate rânduri că nu vor negocia o nouă formulă a acordului și că nu se pune problema extinderii art. 50 din tratat. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus și el, vineri, la București, cu ocazia preluării președinției rotative de către România, că o ieșire a Marii Britanii din UE fără acord ar fi o catastrofă pentru cetățenii britanici, dar și pentru continent, dorindu-se o retragere ordonată din UE.

Brexit-ul ar putea să nu aibă loc dacă acordul de retragere convenit de premierul britanic Theresa May şi Uniunea Europeană este respins săptămâna viitoare de parlamentul de la Londra, a declarat secretarul de stat britanic pentru afaceri externe şi Commonwealth, Jeremy Hunt, potrivit Reuters.
Hunt a spus că, în cazul în care acordul suferă o înfrângere în parlament, există o mare probabilitate a unei ”paralizii a Brexit-ului” care ar putea duce la stoparea preconizatei retrageri a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar.

EL A ADĂUGAT CĂ PARLAMENTUL BRITANIC ESTE DECIS SĂ OPREASCĂ UN BREXIT FĂRĂ ACORD.

La rândul său, ministrul britanic al muncii Amber Rudd a apreciat că o ieşire a Regatului Unit din UE în absenţa unui acord nu ar fi benefică pentru ţara sa, dar a subliniat că guvernul de la Londra este îndreptăţit să se pregătească şi pentru un astfel de scenariu.

Anunturi pentru romani in UK –
Promoveaza-ti afacerea intr-un mod inedit

”Nu cred că absenţa acordului ar fi bună pentru această ţară. Sunt angajată să fim siguri că găsim o alternativă”, a declarat Rudd pentru BBC.

Pentru a evita o înfrângere în legislativ, premierul britanic Theresa May a fost nevoit, la 10 decembrie, să reprogrameze pentru săptămâna 14-20 ianuarie votul asupra acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Acest vot va avea loc în 15 ianuarie, potrivit unui anunţ făcut marţi de Downing Street.

Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexit-ul prevăzut în prezent pentru 29 martie.

Londra caută să obţină noi garanţii din partea UE în legătură cu ”plasa de siguranţă”, o măsură prin care s-ar evita o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

sursa express.co.uk

Lasă un răspuns

Top