You are here
Home > Actualitate > Cele mai vechi urme de pași din lume (36.500 de ani), se află în România, în peștera Ciur Izbuc din Munții Apuseni
loading...

Cele mai vechi urme de pași din lume (36.500 de ani), se află în România, în peștera Ciur Izbuc din Munții Apuseni

Cele mai vechi urme de pași umani descoperite până acum în Europa se află în România. Peștera Ciur Izbuc, din Muntii Apuseni, a conservat perfect amprentele unui grup de oameni preistorici. Speologii le-au găsit încă din 1965, însă abia acum, cu noile tehnici de datare cu carbon, s-a stabilit că sunt vechi de 36.500 de ani. În peștera Ciur Izbuc se înaintează greu.

Echipele de cercetători pătrund cu grijă prin galeriile și sălile întunecoase. În jur, se văd urmele lăsate de șase sau șapte oameni preistorici. Nu aveau mai mult de 51 de ani, iar printre ei se afla și un copil de doi ani. Cel mai înalt din grup depășea doi metri înălțime.

Grupul de homo sapiens a rămas în subteran între 5 și 7 minute, spun speologii. Au ieșit cu toții la timp, pentru că intrarea în peșteră s-a prăbușit. Studiile făcute în primii ani după descoperire au datat amprentele cu aproximativ 10 – 15 mii de ani în urma.

Măsurările recente, făcute cu ajutorul carbonului radioactiv, au arătat că urmele de pași sunt de acum 36.500 de ani. Sunt practic cele mai vechi descoperite până acum în Europa, sunt convinși cercetătorii americani care au ajutat echipele de speologi români.

Lasă un răspuns

Top