You are here
Home > Accidente > Transportul uriaş de droguri din Delta Dunării a fost pus la cale sub ochii autorităţilor
loading...

Transportul uriaş de droguri din Delta Dunării a fost pus la cale sub ochii autorităţilor

Transportul uriaş de droguri eşuat în Delta Dunării a fost pus la cale sub ochii autorităţilor. Traficanţii şi-au pregătit bărcile la vedere, în port, le-au pus motoare puternice şi chiar au vorbit cu poliţiştii de frontieră. E incredibil cum nimeni n-a bănuit că aşa-zişii turişti sunt, de fapt, cărăuşi de stupefiante. Nici măcar atunci când au cumpărat 20 de saci de rafie, pe care voiau să-i umple cu o tonă de cocaină. O echipă Observator le-a refăcut drumul. Un reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu.

20 de saci de rafie au cumpărat cei cinci suspecţi dintr-un magazin. Se întâmpla cu doar câteva zile înainte ca primele droguri să fie găsite în barca eşuată, la Sfântu Gheorghe. A fost primul indiciu că aşa-zişii turişti pun la cale o lovitură de proporţii.

În sacii de rafie, suspecţii urmau să transporte cocaina de pe bărci pe uscat. Le refacem drumul prin Deltă şi ajungem în satul devenit peste noapte o fortăreaţă păzită pe apă şi pe uscat: Sfântu Gheorghe.

Traficanţii au acţionat la vedere
De la primii paşi pe limba de nisip ne dăm seama că transportul cocainei e doar oficial un mister. Aproape că nu e localnic care să nu-i fi văzut pe suspecţi. Au acţionat la vedere şi au stat cel puţin cinci zile sub ochii poliţiştilor, înainte ca prima barcă încărcată cu droguri să pornească din larg spre braţul Sfântu Gheorghe.

Şoferii erau cei care conduceau bărcile. Iar ambarcaţiunea eşuată, folosită pentru transportul cocainei, fusese pregătită chiar în micul port din oraş.

Motoare negre neinscriptionate au fost folosite, spun oamenii din zonă. Motoarele aveau o putere de 250 de cai. Neobișnuit pentru bărcile pe care le găsim în Sfântu Gheroghe.

Discuţiile despre droguri, tabu în Sfântu Gheorghe
De la doc pornim spre malul mării. Acolo a fost găsită barca plină cu peste o tonă de cocaină. Protejăm indentitatea celui care ne însoţeşte, pentru că, în Sfântu Gheorghe, discuţiile despre droguri au devenit un tabu. Chiar şi pentru poliţiştii de aici.

Toată intrarea dinspre mare e păzită de SCOMAR. Cei care ar fi trebui să păzească şi atunci. Atunci nu era nimeni pe poziţie. Nimeni nu ştie dacă intenţionat sau nu, dar atunci nu a funcţionat

De pe apă, vedem şi mai bine cât de uşor puteau traficaţii să fie văzuţi.

La aproape 4, 5 sute de metri este sistemul SCOMAR. Acel sistem în care s-au investit milioane de euro și care ar trebui să detecteze orice barcă intră sau iese de pe mare pe brațul Dunării.

Nici şeful poliţiei de Frontieră, nici ministrul de Interne nu au spus dacă sistemul de supraveghere a funcţionat la capacitate maximă. E doar una din întrebările fără răspuns din anchetă.

Misterul drogurilor aduse de mare pe plajele din România și Bulgaria. Explicaţiile pescarilor

Cocaina din Marea Neagră a ajuns şi pe litoralul bulgăresc. Sute de pachete cu droguri au fost găsite la Şabla, nu departe de România. Coletele arată la fel ca cele pescuite la noi: sunt învelite în folie impermeabilă, sunt codate cu acelaşi inscripţii şi sunt „îmbrăcate” în veste de salvare. Cel mai probabil fac parte din acelaşi transport eşuat pe mare. În timp ce oficialii nu ştiu să justifice cum s-au plimbat traficanţii nestingheriţi pe mare, pescarii au o explicaţie: nu era primul transport de droguri.

Un mănunchi de saci coloraţi a eşuat pe plaja din Shabla, în apropierea frontierei cu Vama Veche. În pachete erau… 170 kilograme de cocaină.

Autorităţile bulgare sunt în alertă de aproape o săptămână după captura accidentală de peste o tonă şi jumătate de droguri de pe litoralul nostru.

MLADEN MARINOV, Ministru de Interne al Bulgariei: Ca rezultat al monitorizării şi căutărilor din zona Shabla, în Marea Neagră, au fost găsite şase pachete cu cocaină, înfăşurate în materiale impermeabile, puse în veste de salvare, ca să nu se scufunde. Colegii de la patrulele de frontieră le au găsit lângă ţărm. Cel mai probabil, este un transport nelegal.

Pachetele care au fost găsite în Bulgaria au aceleaşi inscripţii cu cele găsite pe plajele româneşti. Sunt parte, cel mai probabil, a aceluiaşi transport eşuat de pe Marea Neagră.

În timp ce bulgarii oferă publicului detalii din anchetă, omologii români nu pot explica în ce condiţii a traversat nava cu încărcătura de sute milioane de euro apele noastre, fără ca cineva să intre la bănuieli.

Oamenii Deltei sunt convinşi că nu a fost primul transport de droguri din zonă. Cred chiar că traficanţii ar fi putut cumpăra şalupa de la români. Navigatorii cu experienţă merg pe varianta ca traficanţii să fi folosit bărci mici care nu trebuie înregistrate, dar pe care au montat motoare mari, care să suporte încărcătura.

„O barcă din asta costă undeva la 10.000 de Euro, ele au fost folosite nu o dată, ci de la început. Nu este prima barcă care transportă droguri. Acolo, unde s-a găsit barca răsturnată, era o gârlă, ei trebuiau să intre în Delta şi nu au nimerit intrarea”, explică un localnic.

România are un sistem de supraveghere pe mare, cu echipamente ultraperformante, care ar fi trebuit să depisteze orice ambarcaţiune suspectă, dar traficanţii au navigat nestingheriţi, şi numai o furtună a dus la eşecul transportului.

(Reporter): Funcţiona sau nu SCOMAR?

(Comisar şef Sincron Adrian Popescu, Inspector General Poliţia de Frontieră): Doamnă…sistemul SCOMAR a funcţionat şi funcţionează din 2009, de când a fost instalat.

(Reporter): Inclusiv în noaptea respectivă?

(Adrian Popescu): Inclusiv în toate nopţile!

Şi Ministrul de Interne a cerut un răspuns la această întrebare. Cu atât mai mult cu cât barca eşuată la Tulcea a fost depistată de un cioban, nicidecum de poliţiştii de frontieră.

CARMEN DAN, Ministru de Interne: Vor fi verificate toate aspectele. Sper să fie gata zilele acestea.

Drogurile proveneau din America de Sud iar destinaţia finală era vestul Europei. Până acum au fost arestaţi doi sârbi, cel mai probabil cărăuşi.

Valul de cocaină a ajuns în Bulgaria. Locuitorii din Deltă au propria teorie despre uriaşa captură

Valul de cocaină a ajuns în Bulgaria şi i-a aliniat pe plaje pe ofiţerii antidrog din ţara vecină. O echipă Observator a mers pe urmele coletelor găsite ieri la doar 20 de kilometri de graniţa cu România. Între timp, în Delta Dunării, locuitorii au propria teorie despre uriaşa captură: barca s-a răsturnat din cauza unei dune de nisip care îşi schimbă poziţia cu câteva zeci de metri în funcţie de curenţi.

Litoralul s-a transformat într-un câmp militarizat şi la bulgari după ce valurile au adus la mal 170 de kilograme de cocaină

Cocaina a fost găsită pe plaja din dreptul localității Șabla, din Bulgaria, la 23 de kilometri de granița cu România. Autoritățile bulgare spun că drogurile se aflau într-o vestă de salvare, învelite într-un material rezistent la apă.

Niciun petic de plajă nu a rămas neverificat
Autoritățile din Bulgaria sunt în continuare în alertă maximă și periază zona la pas pentru a găsi si alte pachete suspecte.

În satele bulgăreşti, oamenii sunt convinşi că traficanţii nu erau la primul transport pe mare.

Desfăşurare impresionantă de forţe este şi în Delta Dunării. Până acum, pe plajele româneşti, s-a găsit accidental peste o tonă şi jumătate de cocaină.

Echipaje ale Poliției de Frontieră sunt atât pe uscat cât și în apă. Este monitorizată o porțiune de aproximativ doi kilometri pătrați de plaje din Sfântul Gheorghe și fiecare ambarcațiune care intră sau care vrea să iasă în Marea Neagră este verificată de polițiștii de frontieră.

Localnicii din Deltă cred că natura le-a jucat o festă traficanţilor. Ambarcaţiunea ar fi eşuat după ce a ratat intrarea în Deltă din cauza unui banc de nisip care se mută cu 30-40 de metri în funcţie de nivelul apei şi de curenţi.

Lasă un răspuns

Top