You are here
Home > Economic > Diverse > Mărturii despre motivul pentru care românii dau șpagă la spital. Doctor: „Înainte de ’89, că și acum, era un lucru, hai să zicem, de notorietate”
loading...

Mărturii despre motivul pentru care românii dau șpagă la spital. Doctor: „Înainte de ’89, că și acum, era un lucru, hai să zicem, de notorietate”

De ce dăm șpagă? De frică de a fi tratat prost, spun mai mulți dintre pacienții români care au dat „atenție „, într-un material realizat de Inclusiv, un nou proiect de jurnalism independent din România. Banca Mondială estima că totalul șpăgilor date la doctor în România ar ajunge la 300 milioane de euro într-un singur an.

Jurnaliștii Inclusiv au realizat documentar audio în care au încercat să găsească răspunsul la întrebarea „De ce dăm șpagă „. Au discutat cu rude ale unor pacienți care au mărturisit că au dat bani medicilor, asistentelor și brancardierilor, cu medici care au vorbit despre „etica șpăgii „, precum și cu sociologi care sunt de părere că această practică duce în cele din urmă la excluziune socială.

Dr. Florin Chirculescu, chirurg, șeful secției de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar din București, a fost și sindicalist, s-a bătut pentru drepturile medicilor, și are o privire analitică asupra meseriei lui. El a povestit că înainte de 1989 a existat o etică a șpăgii, un fel de cod informal care stabilea când este acceptabil sau nu ca doctorii să primească bani.

Ginecologii erau cei care încălcau frecvent acest cod. „Vă dați seama, înainte de ’89, ca și acum, era un lucru, hai să zicem, de notorietate. Exista, însă, hai să-i spunem așa, o etică a șpăgii. Niciodată înainte, dacă este copil nu iei nimic, dacă știi că nu va fi bine, nu iei nimic indiferent cît ar insista, după operație trebuie să mai refuzi o dată, dacă lucrurile merg rău, dă-i banii înapoi „, a explicat dr.

Florin Chirculescu, conform sursei citate.

sursa: libertatea.ro.

Lasă un răspuns

Top