You are here
Home > Accidente > Legea radarelor, schimbată de parlamentari. “Poliţiştii au devenit vânători de oameni”
loading...

Legea radarelor, schimbată de parlamentari. “Poliţiştii au devenit vânători de oameni”

Poliţiştii vor fi obligaţi să amplaseze radarele fixe doar pe maşini inscripţionate, iar agenţii care folosesc radare mobile nu trebuie să fie la mai mult de 10 metri de autoturismul de serviciu. Deputaţii au dat undă verde legii care promite reducerea numărului de accidente pe drumuri din cauza vitezomanilor. Însă opoziţia consideră că acum şoferii care depăşesc viteză vor fi mai greu de prins. Şoferii care văd o maşînă de Poliţie pe stradă se pot aştepta oricând să fie dotată şi cu aparat radar. Şi asta pentru că toate cele 420 de radare fixe pe care le au poliţiştii vor putea fi folosite doar în maşini inscripţionate.

Cu alte cuvinte, radarele nu mai pot fi ascunse în maşini normale, fără însemne. Şoferii vitezomani mai pot fi depistaţi şi cu radarele mobile, adică acele pistoale folosite de poliţişti, în afară autoturismelor. Numai că şi în acest caz, agentul nu trebuie să folosească radarul mobil mai departe de 10 metri de maşina Poliţiei, iar toate radarele, fixe sau mobile, trebuie să fie în locuri vizibile pentru şoferi.

„Parlamentarii au adoptat aceste modificări la Codul rutier, însă dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor a fost aprinsă mai ales că unii aleşi au permis şi sunt „păţiţi”, spune Florin Român, PNL. „Vreau să-i întreb pe cai care sunt atât de vocali dacă au mers cu maşinile prin Europa dacă au văzut vreodată în UE vreo maşînă de poliţie ascunsă după colţ, fără inscripţii care te opreşte pe stradă sau care îţi calculează viteză „, spune Varujan Vosganian, ALDE. „Poliţiştii se transformă, nici mai mult şi mai puţîn, în vânători de oameni.

Umblând cu tot felul de maşini neinscripţionate nu facem prevenţie, ci vânătoare de oameni „, declară Adrian Solomon, deputat PSD. Iniţial, proiectul de lege prevedea şi presemnalizarea radarelor pe drumurile publice, astfel încât şoferii să ştie dinainte că viteză le va fi măsurată.

Numai capresedintele Klaus Iohannis a sesizat curtea constituţională, iar judecătorii CCR au decis că anumite prevederi sunt neconstituţionale. Legea adoptată de parlament merge din nou la promulgare. Anul trecut, au avut loc peste 1.500 de accidente rutiere grave, din cauza vitezei excesive. 1.600 de persoane au fost rănite, iar 400 şi-au pierdut viaţa.

Lasă un răspuns

Top