You are here
Home > Actualitate > Crucile eroilor români dintr-un cimitir al eroilor din Harghita, acoperite cu pungi de gunoi
loading...

Crucile eroilor români dintr-un cimitir al eroilor din Harghita, acoperite cu pungi de gunoi

Crucile eroilor români dintr-un cimitir al eroilor din Harghita, acoperite cu pungi de gunoi © Facebook Crucile eroilor români dintr-un cimitir al eroilor din Harghita au fost acoperite cu pungi de gunoi, iar etnicii maghiari şi liderii politici ai minorităţîi maghiare protestează în acest mod, susţînând că e întinată memoria eroilor maghiari.

Poliţiştii băcăuani au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului. Primăria din Dărmâneşti a realizat un monument al eroilor români, o cruce ortodoxă, şi a decis înhumarea a 52 de eroi în cimitirul eroilor din satul depopulat Valea Uzului.

Primăria din Sânmartin, Harghita, a protestat şi susţine că ea se ocupă de administrarea cimitirului. „Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţîi Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul”, se arată într-o scrisoarea pe care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei.

CIteste si: BUDAPESTA A Pus Gaz Pe Foc În Situația De La Cimitirul Valea Uzului

UDMR protestează faţă de iniţiativa primăriei localităţîi băcăuane, pe care o consideră ilegală şi ofensatoare: „Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari.” Pentru Ziarul de Bacău, Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, a relatat că, de fapt, situația este diferită de cea zugrăvită de vecinii din Harghita. În realitate, cimitirul internațional a fost înființat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor.

Au fost îngropați aici soldați germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni etc. Apoi, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici soldați români, ruși, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuți.

După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni. Vineri, au apărut mai multe fotografii în care se vede cum cele 52 de cruci ale eroilor români şi crucea mare, ortodoxă, au fost îmbrăcate în saci de gunoi.

Lasă un răspuns

Top