You are here
Home > Actualitate > REPORTAJ: CARTEA RECORDURILOR! A DOUA CEA MAI MARE CLADIRE DIN LUME!
loading...

REPORTAJ: CARTEA RECORDURILOR! A DOUA CEA MAI MARE CLADIRE DIN LUME!

Cum da firul ierbii, autocarele incep sa se inghesuie in fata celei mai importante cladiri din Bucuresti. Este vorba despre Palatul Parlamentului, pe numele lui popular Casa Poporului. Strainii mai vor sa vada cu ochii lor Casa recordurilor.

Palatul Parlamentului se piate lauda cu o lista lunga de recorduri. Este ca o fortareata imensa din marmura si travertine, situata in unul dintre cele mai frumoase, mai pitoresti cartiere ale Bucurestiului: Uranus. Practic, ras de pe fata pamantului la inceputul anilor ’80, cand Ceausescu si-a propus sa construiasca cel mai mare, cel mai covarsitor sediu de partid comunist. Tragedia oamenilor care locuiau acolo a fost demult uitata, din cand in cand, mai apar pe Facebook fotografii ale nostalgicilor, au ramas doar recordul, spectacolul si legendele.

CALDURA MARE

Daca ai vreo treaba in Palatul Parlamentului si nu esti…motorizata, incearca sa o faci intr-o zi racoroasa, altfel, pana ajungi la intrare, ai senzatia ca treci prin Purgatoriu. Cu toti pomisorii care incearca sa-ti faca un pic de umbra, imensitatea de piatra incinsa de soare e mult mai puternica. In fine, intri in Palat. Racoare. Ghizi amiabili, inarmati cu povesti si multe-multe cifre. Pentru ca, spre deosebire de alte cladiri similar din Europa, Palatul nostru nu are istorie (daca nu putem la socoteala legendele), ci numai cifre.

700 DE ARHITECTI

Anca Petrescu, arhitectul-sef al constructiei, avea doar 28 de ani cand a castigat increderea lui Ceausescu si conducerea echipei de proiectanti a cladirii. Nu mai putin de 700 de arhitecti au lucrat aici. Si 20.000 de oameni. Imensitatea locului te impresioneaza, dar nu neaparat la modul placut. Covoarele imense (cel din Sala Drepturilor Omuluinu poate fi stran de mai putin de 35 de oameni) sunt cam roase, candelabrele (tot in Sala Drepturilor Omului se afla cel mai mare candelabru, din cele 2.800 din cladire, care cantareste doua tone) nu prea mai au becuri, iar holurile de la intrare au fost “eficientizate” prin compartimentari cu termopan pentru birourile administratiei. Senzatia generala este de invechit, de pastrat aparentele, de imens fara rost.

POVESTI

Casa Poporului, Bucuresti Romania

Amestecul de stiluri arhitectonice (baroc, rococo, coloane grecesti, tot ce vrei aici gasesti) e obositor, dar spectaculos, la fel recordurile care vin in avalansa: o draperie imensa lucrata de calugaritele de la Agapia ce cantareste o tona, o usa sculptata in lemn care a fost realizata la fata locului de aproape 100 de tamplari, scarile monumentale care au fost (doua dintre ele, cele care intra in circuitul touristic) construite, daramate si reconstruite de sapte ori. Si tot asa. Despre legendele urbane care circula chiar de la constructia casei nimeni nu stie nimic: tunelurile secrete, oameni morti la “locul de munca”, orasul secret din subsolurile cele  mai adanci (Casa are nu mai putin de opt). cei care lucreaza acolo n-au fost niciodata curiosi…

Draperiile, precum si restul accesoriilor au fost executate exclusiv in Romania. In mai multe Sali din Palat sunt tavane din sticla, pentru ca Ceausescu vazuse asa ceva la Peles. I-a placut, a comandat! Casa Poporului se vede din orice punct al Bucurestiului. Si asta a fost o conditie expresa! Culoarele sunt immense, motiv pentru care covoarele au fost montate la fata locului. Consumul de energie electrica in Casa Poporului ajunge la sume astronomice: cat 1500 de locuinte bine utilate. Una dintre scarile monumentale de la parter este locul preferat de turistii straini pentru selfie-uri in cel mai mare sediu de parlament din lume.

CHAMPS ELYSEES SPRE DAMBOVITA

Palatul Parlamentului, Bucharest Romania

Din balconul principal se vad Piata Constitutiei si Bulevardul Unirii. Piata fusese conceputa pentru defilari si omagii, acum e perfecta pentru concerte, festivaluri si targuri dintre cele mai diverse. Bulevardul a fost masurat sa fie mail at si mai lung decat Champs Elysees. Si este. Cu 300 de metri mai lung si cativa metri mai lat. Ca sa “prinda” si Versailles-ul in schema, Ceausescu a comandat fantani jucause. A avut si fantanile. 40.000 de persoane au fost evacuate din cartierul Uranus pentru a se construe (si) acest Champs Elysees cu iesire la Dambovita. Gradina din fata Palatului pare ingrijita, dar numai in locurile la vedere.

Casa Poporului, Bucharest Roumanie

Inca dinainte de ’90 circula zvonul ca Ceausescu si-ar fi construit linie de metrou de la Casa Poporului la statia Izvor. Cand, in urma cu cativa ani, a fost intrebata de acest lucru, Anca Petrescu a spus ca-si aminteste de niste “legaturi subterane gata executate, pe care armata avea grija sa le fereasca de ochii lor acoperindu-le”.

Casa Poporului, Palatul Parlamentului, Bucuresti, Romania

Lasă un răspuns

Top