You are here
Home > Actualitate > Cum s-a extins o garsonieră de la parterul unui bloc din Balș OLT până a devenit un restaurant cu două etaje!
loading...

Cum s-a extins o garsonieră de la parterul unui bloc din Balș OLT până a devenit un restaurant cu două etaje!

Fosta garsonieră se întinde acum pe aproape 200 mp.


ISU spune că nu e nevoie de autorizație pentru construcția care s-a lipit de bloc, ajungând să încastreze două laturi ale imobilului cu locatari.

Povestea începe în 2012. Până în acest an, în garsoniera de la parterul blocului de pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 209 funcționa biroul unei școli de șoferi.

Cum arăta garsoniera când funcționa ca școală de șoferi și cum arată acum, transformată în restaurant.

SC. Automobil Stefi Cip SRL, firma care deținea școala și garsoniera, a fost cumpărată în 2012 de omul de afaceri Cristian Troi.

La scurt timp după cumpărarea garsonierei, patronul începe să strângă semnături de la locatarii blocului pentru a obține acordul lor pentru extinderea spațiului comercial al firmei. Nu se preciza pe tabelul cu semnături ce urma să se construiască sau ce funcțiune va avea spațiul extins.

Garsoniera s-a lățit, s-a înălțat și s-a făcut restaurant.

În aceeași perioadă, Cristian Troi a concesionat de la primărie două suprafețe învecinate blocului cu o suprafață totală de 171 mp. În 2015 au început lucrările de extindere a spațiului comercial, iar în 2017 a fost recepționată lucrarea.

Vals Olt

Cele două laturi ale restaurantului

Din raportul de expertiză aflăm că „având în vedere configurația și amplasarea construcției se impunea ca prin Certificatul de Urbanism să se solicite avize de la Inspectoratul de Stat în Construcții și de la Direcția de Sănătate Publică”. Asta pentru că, susține același raport, „la parter clădirea are un RESTAURANT”.

Restaurant Vals Olt

Fără acord de la Inspectoratul de Construcții și cu plângere penală depusă Într-adevăr,

Inspectoratul de Stat în Construcții confirmă că în baza lor de date nu există vreun acord emis pentru firma lui Cristian Troi. În noiembrie 2017, în urma unor controale, i s-a cerut firmei în mod expres sistarea lucrărilor de extindere a spațiului comercial și obținerea autorizațiilor necesare.

Firma nu s-a conformat. Ca urmare, ISC a depus o plângere penală împotriva lui Cristian Troi pentru „continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente potrivit legii”.


Sunat de reporterii Libertatea, Cristian Troi a declarat că „acea plângere penală e pentru o scară exterioară de lemn. De aia au depus plângere penală. (…) și pentru o prelată. Dar acum s-a clasat.

Eu am toate avizele de la ISC”. De ce acte e nevoie pentru a deschide și opera un restaurant Dincolo de problemele legate de construcție, care sunt aprobările ca să poți transforma spațiul într-un restaurant? 

Printre cele mai importante acte pentru deschiderea unui restaurant se numără: Autorizație de la Direcția Sanitar Veterinară. Autorizație de mediu pentru restaurantele cu mai mult de 100 de locuri. Autorizație ISU pentru protecția la incendii. Certificat de conformitate de la Direcția de Sănătate Publică. Autorizația de funcționare de la Primărie.

Două controale DSVSA în 2019 s-au lăsat cu amendă pentru condiții insalubre

Într-un răspuns pentru presa, aflăm că restaurantul din Balș Olt are autorizație de funcționare de la DSVSA, fostul Sanepid, din aprilie 2018.

În cursul anului 2019 s-au făcut două controale, unul în martie și celălalt la începutul lui iulie, imediat după cei de la Libertatea s-au interesat la instituție în legătură cu garsoniera extinsă și metamorfozată în restaurant.

În urma controlului  „s-au constatat deficiențe privind întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă”. DSVSA spune că o amendă contravențională, cu valoare nedezvăluită, a fost dată firmei, iar aceasta are termen de zece zile până pe 15 iulie 2019 pentru a remedia situația. Ziarul Libertatea a intrat în legătură cu patronul Cristian Troi.

sursa: Libertatea.ro.

Lasă un răspuns

Top