You are here
Home > Accidente > SOKANT: Român mort în accident de muncă, aruncat de patroni la groapa de gunoi
loading...

SOKANT: Român mort în accident de muncă, aruncat de patroni la groapa de gunoi

Doi italieni, proprietarii unei firme de construcții din provincia Torino, au fost condamnați la închisoare pentru ucidere din culpă și ascunderea unui cadavru, victimă fiind un angajat român. Totul s-a întâmplat în data de 8 iunie 2009. Cadavrul a fost atunci găsit, la 10 zile după ce a fost aruncat, de doi vânători de mistreţi.

Corpul era de nerecunoscut, intrat în putrefacţie, sfâşiat de animale sălbatice. Fără haine, fără documente, pentru a nu fi recunoscut în niciun fel. A fost identificat cu ajutorul testelor ADN.

Vittorio Opessi, 56 de ani, și Antonino Marino, 55 de ani, vor sta după gratii 7, respectiv 4 ani, după ce au încercat să mușamalizeze un accident de muncă mortal care s-a petrecut pe un șantier, aruncând la groapa de gunoi cadavrul angajatului român Mihai Iștoc, de 45 de ani. Pedepsele au fost stabilite definitiv de instanța de judecată, marți, 11 februarie, la aproape 11 ani de la decesului bărbatului român, relatează Torino Today, citată de digi24.ro.

Ajuns în Italia în anii 2000, Mihai Iștoc, și-a găsit un loc de muncă la negru la firma celor doi italieni. Pe data de 8 iunie 2009, el a murit pe un șantier din localitatea Venaria Reale, 16 kilometri distanță de Torino, în urma unui accident teribil. În timp ce spărgea un zid la înălțime, Mihai s-a dezechilibrat și a căzut de pe schelă murind pe loc.

Cadavrul lui a fost descoperit de un alt muncitor român, care i-a alertat pe patroni. Aceștia s-au decis să mușamalizeze totul, pentru a nu risca vreo consecință legală, având în vedere că românul nu era angajat cu forme legale.

După ce l-au „convins” pe muncitorul român care a făcut cumplita descoperire să tacă, cei doi patroni italieni au pus cadavrul românului pe o canapea veche și l-au aruncat la o groapă de gunoi aflată la 60 de kilometri de șantierul unde a avut loc tragedia.

Trupul a fost descoperit câteva zile mai târziu, însă fața era complet desfigurată, astfel că identificarea a fost făcută abia după patru ani. În tot acest timp, familia lui Mihai l-a dat dispărut și a făcut eforturi uriașe de a-l localiza.

Într-un final, în baza probelor existente și a unui test ADN, s-a descoperit că trupul neînsuflețit de la groapa de gunoi îi aparține românului Mihai Iștoc. A urmat o anchetă dificilă pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu bărbatul și cum a ajuns la groapa de gunoi. Misterul s-a spulberat abia după ce colegul lui, românul care i-a descoperit cadavrul, s-a decis să vorbească.

„Am trecut pe la el, pe șantierul de lângă cel unde lucram eu. L-am găsit mort”, le-a mărturisit anchetatorilor românul care a descoperit corpul lui Mihai. El a mai spus că a fost amenințat de cei doi italieni: „Ține-ți gura, nu spune nimic nimănui! Gândește-te la familia ta, ne ocupăm noi de tot”.

Judecătorii de la Curtea de Casație i-au condamnat în mod definitiv pe cei doi italieni în cursul zilei de marți, 11 februarie 2020, la 7 ani de închisoare pentru Vittorio Opessi și doar 4 ani de închisoare pentru Antonino Marino.

Angajatorii lui Mihai Iștoc, românul aruncat la gunoi după ce a murit la locul de muncă, au fost condamnați la închisoare, după mai bine de 10 ani

Povestea tragediei și a ticăloșiei: Român mort pe șantier și aruncat la gunoi, condamnați doi italieni

Marino și Opessi au fost condamnați la patru ani de închisoare. Avocații lor au anunțat că vor face apel. Pe piatra funerară de la mormântul lui Istoc, deasupra literelor «N.N.» a fost gravat numele său și este și o poză.

Dacă de data aceasta a fost un final diferit, însă tot amar, acest lucru se datorează încăpățânării investigatorilor coordonați de procuratura din Asti. Și testului ADN care a dezvăluit și redat demnitatea unui nume altfel uitat.

Însă în motivarea sentinței – cea din 28 noiembrie, depusă la registratura tribunalului cu câteva zile în urmă – care în prima instanță i-a condamnat pentru ascunderea cadavrului pe doi constructori, Antonino Marino și Vittorio Opessi, reiese de asemenea și reversul urâtei povești privind o «moarte albă» condamnată să rămână îngropată în cazul în care câinii nu ar fi găsit acel corp fără viață.

Nimic nu părea să ajute la recunoașterea identității. Cadavrul fusese sfâșiat și mâncat de mistreți. Fața era acoperită și zdrobită – se citește în dispozitivul sentinței, publicat de La Nuova Provincia – pentru a-l ascunde mai bine, sub acea canapea adusă de pe șantier. Fără documente în buzunare.

  • Răsturnare de situație în 2012

Situația s-a schimbat în 2012, când Interpol a semnalat autorităților italiene dispariția unui muncitor în construcții. O informație analizată cu atenție de procurorul din Asti Giorgio Vitari și de procurorul Maria Vittoria Chiavazza, care au decis să redeschidă acel dosar aflat la un pas de clasare.

Denunțurile de dispariție din întreg Piemonte au fost reverificate unul câte unul de carabinieri, identificând posibile legături cu dispariția zidarului ieșit din casă la Torino pentru a căuta un loc de muncă pe șantier.

Trezire în zori, în speranța de a fi recrutat pe «piața forței de muncă» de un «caporal» cu o plată de maxim treizeci, patruzeci de euro pe zi pentru zece, doisprezece ore lucrate. Fără reguli, la negru. Fără certitudinea de a fi plătit. Obiceiuri valabile în toată Cizma, atât în Nord, cât și în Sud: suma stabilită se plătește la finalul muncii două treimi. Apoi angajatorul dispare, nu răspunde la telefon. «Cei care insistă sunt îndepărtați cu îmbrânceli de pe șantier, amenințați cu pistolul și chiar bătuți.

Și dacă din întâmplare ai o stare de rău sau un accident – povestește Marco Bazzoni, unul dintre membri Articolo 21, asociație care se ocupă de drepturile muncii – trebuie să taci. Și să te rogi ca tu să nu ai nevoie de un spital, fiindcă altfel devii o problemă foarte grea pentru patronii pentru care lucrezi».

  • Fratele său l-a văzut ultimul

Întocmai, o problemă pentru cel care te plătește: asta devenise bietul Mihai, acum «numai» un corp fără viață. Ultima oară a fost văzut de fratele său, care i-a denunțat dispariția. Apoi o primă răsturnare de situație în anchete. Chipul zidarului semăna cu cel reconstruit la computer de poliția criminalistică.

Testul ADN a furnizat confirmarea. Carabinierii au verificat toate contactele lui Istoc, până au ajuns la un alt zidar român. Mărturia sa a fost decisivă la proces.

Cei doi erau amici. La prânz voiau să se vadă pentru a mânca un sandvici împreună. Sub interogatoriu, a spus că el a fost cel care l-a găsit pe român: «M-am dus la el pe șantierul de lângă cel pe care lucram eu. Era mort». Mihai căzuse de pe o schelă, lovindu-se în mod violent la cap. Era pe schelă fără centuri de siguranță și hamuri.

  • «Gândește-te la familie, taci!»

Potrivit mărturiei făcută în fața anchetatorilor, angajatorii lui Istoc sosiți apoi pe șantier i-ar fi spus românului să dispară, intimidându-l. Întocmai: «Gândește-te la familie, taci, ne ocupăm noi de tot». Făcând să dispară într-un anumit fel documentele și celularul victimei, ar fi arhitectat «punerea în scenă», cum o definește Antonio Foti, avocatul martorului.

Cadavrul lui Mihai a fost pus pe o canapea luată de pe șantier – probabil pentru a transporta mai bine corpul lipsit de viață – și apoi a fost aruncat în acea groapă de gunoi din provincia Asti, la circa șaizeci de kilometri de Venaria Reale și în apropiere de locuința mamei unuia dintre patroni.

Apoi trecerea celor doi vânători, ancheta care se reia. Un nume și un prenume care sunt atribuite unui corp fără nume. «Însă mai există un  risc – observă cu amărăciune Carlo Soricelli, director al Observatorului independent din Bologna privind morții la locul de muncă. Și anume ca aceste biet lucrător să rămână unul dintre mulții morți care dispar din statistici, numai pentru că nu sunt asigurați și nu au contract».

Sursa: gazetaromaneasca.com.

Lasă un răspuns

Top