You are here
Home > Actualitate > BREAKING NEWS Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru „coridoare umanitare” la nivelul UE pentru repatrierea românilor din diaspora
loading...

BREAKING NEWS Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru „coridoare umanitare” la nivelul UE pentru repatrierea românilor din diaspora

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat astăzi, la o videoconferință cu membrii Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în fața acestei crize.

În intervenția pe care a avut-o în cadrul reuniunii, Klaus Iohannis s-a referit la interdependențele importante care există între statele membre ale Uniunii şi, în consecință, la nevoia de a aborda această criză prin acțiuni comune la nivel european, cu măsuri proporționale și adecvate.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene. În acest context, Președintele României a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a susținut decizia de aplicare a unor restricții temporare călătoriilor neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români

Președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre.

De asemenea, Preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării 

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat importanţa asigurării în continuare a integrității Pieței Unice. În acest sens, Preşedintele României a salutat inițiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale şi de inițiere de achiziții publice colective pentru echipamente și dispozitive medicale.

Legat de măsurile economice, Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19. De asemenea, Preşedintele României s-a pronunțat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face față reducerii activității economice, a investițiilor și a cererii.

Lasă un răspuns

Top