You are here
Home > Actualitate > Germania. Românii infectați la abator, detalii șocante: „Înghesuiți în 7 case. Ei sunt cea mai slabă verigă“
loading...

Germania. Românii infectați la abator, detalii șocante: „Înghesuiți în 7 case. Ei sunt cea mai slabă verigă“

Abatorul din zona Baden-Württemberg, cu un număr de 1100 de angajați, printre care cei mai mulți români, a devenit rapid un focar de coronavirus. Primarul orașului Höfen,Heiko Stieringer, a dezvăluit, într-un interviu, că a fost nevoie de aplicarea unei amenzi de 10.000 de euro pentru ca cei din conducerea fabricii să dea autorităților locale  adresele românilor care lucrează pentru ei și locuiesc în Hofen. Vedeți de ce, în cele ce urmează.

Primarul orașului Höfen, Heiko Stieringer, a oferit un interviu pentru Focus.de, în care a vorbit despre teama locuitorilor din orașul său, după ce cazurile de coronavirus au izbucnit în fabrica din apropiere. Localitatea numără 1750 de locuitori și se află în imediata apropiere a fabricii de carne Müller din Birkenfeld, unde lucrează și mulți localnici din Höfen. De asemenea, în localitate mai sunt cazați și alți 8 de lucrători români de la abatorul Muller

Edilul spune că începând cu 15 aprilie au fost identificate 6 cazuri de coronapozitivi în localitate, după ce timp de 2 săptămâni nu înregistrase niciun alt caz de la cel al unui comandat de pompieri, confirmat pe 15 martie și recuperat. Cu toții lucrau la abator. După 15 aprilie, numărul persoanelor infectate a explodat, în urmă cu câteva zile au fost confirmate alte 28 de cazuri pozitive în cazul muncitorilor români care locuiesc în Höfen și la alți patru localnici.

Amenințați cu 10.000 de euro amendă

Primarul din Höfen, Heiko Stieringer, afirmă că „a fost fatal faptul că Müller nu a răspuns la solicitarea mea de a ne spune unde stau exact angajații români. Abia când administrația raională din Calw a amenințat cu o penalitate de 10.000 de euro, conducerea fabricii a dat adresele românilor infectați. Și ceea ce am aflat ulterior a fost dezarmant în contextul crizei Corona…  Am descoperit că 16 români erau înghesuiți într-un apartament cu 2 camere, în care statistic doar 5,5 metri pătrați de locuință erau disponibili pentru fiecare rezident. De asemenea, a ieșit la iveală faptul că proprietarul apartamentelor nu știa nimic despre această suprapopulare incredibilă, deoarece angajase un subcontractant“, a explicat primarul în interviul acordat pentru Focus.

Mai mult, acesta sune că a existat chiar o nemulțumire și o revoltă populară în rândul locuitorilor din Hofen față de fabrica de carne Müller, „care este un angajator important în regiune, dar, evident, se îmbogățește în deserviciul lucrătorilor străini ieftini – și, în același timp, în detrimentul sănătății populației“, a afirmat Stieringer.

„Românii nu au nicio vină și sunt veriga cea mai slabă din lanț“

Stieringer

Edilul spune că, la început, a existat un val de revoltă a localnicilor îndreptată direct către lucrătorii români, cu care inevitabil se întlneau în comunitate, la supermarket. „I-am lămurit repede că lucrătorii sezonieri nu au cu adevărat vina și că sunt veriga cea mai slabă din lanț“, a afirmat primarul din Hofen.

Stieringer spune că a beneficat de ajutor din partea consulului general român, dar și a Societății germano-române din Pforzheim în ceea ce privește problema românilor depistați coronapozitivi. „ La început au existat condiții de carantină impuse pentru lucrătorii români, dar acestea au fost încălcate în mod repetat. Probabil și pentru că nimeni din fabrica de carne nu a avut grijă ca lucrătorii, care nu vorbesc nici germana nici engleza, să înțeleagă cu adevărat instrucțiunile și interdicțiile“,  explicat edilul din Hofen.

Acesta a spus că are în vedere ca, pe viitor, „condițiile inumane din unele spații de cazare colective să poată fi remediate“ și să fie accesate în viitor doar dacă instalațiile sanitare și dimensiunea camerei respectă reglementările.

Întrebat dacă acum se poate verifica dacă cei 28 de lucrători sezonieri români infectați cu virusul respectă reglementările de carantină, Stieringer a răspuns că este imposibil de verificat acest lucru pe termen lung. Toți cei 80 de lucrători români care stau în Hofen locuiesc în 7 locuințe închiriate. Momentan, cei 28 de români infectați au fost mutați în carantină instituționalizată, dar pe termen lung nu se pot verifica decât transportul acestora la și de la fabrica unde lucrează.

Lasă un răspuns

Top