You are here
Home > Actualitate > Ultima Ora: Un milion de români vor primi înapoi banii pentru taxa auto. Ce acte se cer, vezi daca te incadrezi ?
loading...

Ultima Ora: Un milion de români vor primi înapoi banii pentru taxa auto. Ce acte se cer, vezi daca te incadrezi ?

Un milion de români vor primi înapoi banii pentru taxa auto. Ce acte se cer

Românii care aşteptau să îşi recupereze banii pentru taxa auto plătită în ultimii 11 ani pot depune un formular la sediul ANAF. Vor primi banii începând de anul viitor. În total, statul trebuie să înapoieze un miliard de euro.

Autorităţile au găsit soluţia pentru a returna banii încasaţi din diversele taxe auto şi au aprobat şi formularul oficial al cererii de restituire.

Adrian Benţa, consultant fiscal: ″ Pot solicită restituirea taxei de prima înmatriculare, indiferent de denumire: de mediu, acciza etc , toate persoanele fizice şi juridice ce au plătit această taxa din 2006 până în 2017, când s a eliminat″⁣

Cu siguranţă va întrebaţi ce acte vă trebuie. În primul rând, trebuie să completaţi o cerere de restituire, adică un formular, aveţi nevoie de o copie a cărţii de identitate, o copie a talonului şi să dovediţi plata taxei auto. În cazul în care nu mai aveţi chitanţă ori ordinul de plata, nu va îngrijoraţi, chitanţă se află în dosarul dvs de înmatriculare. Aşadar, trebuie să o solicitaţi de la sediul înmatriculări.

Toate actele trebuie să le depuneţi la sediul ANAF de care aparţineţi, până în dată de 31 august 2018. Cât despre bani, statul va înapoia atât cât a costat taxa auto, direct în contul dvs bancar, într o singură tranşă, până în dată de 1 ianuarie 2019″

Un milion de români vor primi înapoi banii pentru taxa auto. Ce acte se cer

Adrian Benţa, consultant fiscal: ″Să nu uităm această hotărâre a guvernului României nu face decât să respecte nişte decizii ale Curţii Europene de Justiţie şi aici ne arată defectul: am pus nişte taxe stupide”

În prezent, din totalul de 5 milioane şi jumătate de autoturisme înmatriculate în România, trei sferturi sunt mai vechi de un deceniu, iar până acum nu există o procedura amiabilă de restituire a taxei de prima înmatriculare, decât prin instanţa.

Un milion de români aşteaptă banii înapoi, iar autorităţile trebuie să returneze aproximativ 1 miliard de euro.

Taxa auto, greu de recuperat de la stat. Cea mai buna solutie: proces, executare, apoi poprire pe conturile ANAF

Romanii care sperau sa isi recupereze banii dati pe taxele auto mai au de asteptat, inclusiv cei care si-au cautat dreptatea in instanta si au castigat.

Atat Ministerul Mediului, cat si cel al Finantelor evita sa dea un raspuns concret la intrebarea cand si cum vor fi returnati banii incasati din taxele auto. Oficialii de la Finante ne-au transmis ca Executivul are intentia sa stabileasca aceste detalii cat de curand, ″printr-un act normativ″⁣, impreuna cu cei de la Ministerul Mediului.

Asta desi in urma cu trei saptamani ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, spunea ca o solutie privind restituirea sumelor va fi gasita in cel mult trei saptamani. Timpul s-a scurs deja. Asadar, in lipsa unui raspuns ferm, instanta pare sa fie calea cea mai rapida de recuperare a banilor, chiar daca un astfel de proces poate dura si un an.

Cristian Deca, consilier juridic: ’In prezent, daca nu va adresati instantei de judecata, nu aveti nicio sansa sa recuperati banii, neexistand nicio procedura administrare de returnare a acestor bani″

In total, statul are de dat inapoi soferilor circa 6 miliarde de lei. Blocajul a intervenit la 1 februarie, anul acesta cand, odata cu eliminarea timbrului de mediu, a fost abrogata si procedura de restituire a banilor incasati din taxele auto. Pana la 1 februarie, cei care achitasera vechile taxe puteau cere de la Fisc returnarea banilor, iar statul platea esalonat, pe o perioada de cinci ani.

“Cei care au dreptul sa recupereze taxa auto indiferent de denumire sunt cei care au platit-o incepand cu anul 2012”, explica Cristian Deca. Daca aveti deja o sentinta, atunci trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc care poate sa puna poprire pe conturile ANAF, spun specialistii, in caz ca statul nu plateste. Iar cei care nu au o sentinta de judecata, dar au primit o parte din bani de la ANAF, se pot adresa unui avocat. Asta daca nu aleg sa astepte rezolvarea de la Fisc.

Intre timp, insa, efectul scoaterii timbrului de mediu, de la 1 februarie, anul acesta, este mai mult decat vizibil. Strazile din Romania s-au umplut de masini uzate. In primele cinci luni, au fost inmatriculate aproape 215 mii de masini second-hand, de sase ori mai multe fata de cele noi.

Lasă un răspuns

Top