You are here
Home > Actualitate > Bătrânul Osho explică: „”Gândirea pozitivă” este un sfat distrugător, te provoacă să fii fals și necinstit”
loading...

Bătrânul Osho explică: „”Gândirea pozitivă” este un sfat distrugător, te provoacă să fii fals și necinstit”

Vi s-a spus vreodată că trebuie doar să “gândești pozitiv” și toate neplăcerile vor dispărea?

Sau că pentru a-ți atinge obiectivele în viață, tot ce trebuie să faci este să le vizualizezi și să gândești pozitiv?

Această filozofie, a gândirii pozitive, este în trend de câteva decenii, datorită cărții: ”Cum să faci rost de prieteni, să influențezi oamenii” și ”Gândește-te și vei fi bogat”.

Dar oare chiar ne ajută această filosofie să avem o viață satisfăcătoare, împlinită? Nu prea. Bătrânul Osho a numit această teorie o ipocrizie filosofică.

De ce gândirea pozitivă nu-ți este de folos?

Întrebat ce crede despre efectele “gândirii pozitive“, Osho spunea că această filosofie face mai mult rău decât bine, deoarece astfel negăm realitatea și nu suntem onești cu noi înșine.

“Filosofia gândirii pozitive te provoacă să fii fals; să fii necinstit. Asta înseamnă că vei nega realitatea vieții tale. Asta înseamnă să te amagești pe tine și pe cei din jur.”

Gândirea pozitivă este o minciună cu care poporul american a contribuit la gândirea umană – nimic mai mult.

Dale Carnegie, Napoleon Hill și preotul creștin, Vincent Peale – toți acești oameni au umplut mintea americanilor cu această idee absolut absurdă. Iar această minciună pătrunde în special în mințile mediocre.

Jumătate din adevăr este mult mai periculos decât o minciună întreagă

Osho spune că forțându-vă să gândiți pozitiv tot timpul, nu facem altceva decât să negăm realitatea, iar aceasta negare se va întoarce împotriva noastră.

Bătrânul Osho explică: „”Gândirea pozitivă” este un sfat distrugător, te provoacă să fii fals și necinstit”

Dacă mă intrebi: „Ești împotriva gândirii pozitive?”, răspunsul meu este „Da”, pentru că sunt și împotriva gândirii negative. Sunt împotriva amândurora deoarece orice alegere aș face, aș accepta numai jumătate de adevăr, în timp ce jumatate l-aș ignora sau nega.

Ține minte:
”Un adevăr spus doar pe jumătate este mai periculos decât o minciună întreaga. Asta pentru că minciuna va fi descoperită, mai devreme sau mai târziu. Cât timp această va rămâne o taină pentru tine? O minciună rămâne a fi o miunciună și după timp, e ca un castel din carți de jucat care se distruge la prima briză mai puternică.

Jumătatea de adevăr este foarte periculos. Poate nu îl veți descoperi niciodată și veți crede că ăsta e tot adevărul. Deci, minciuna este minciună, dar adevărul pe jumatate reprezintă adevărata problemă, pentru că pretinde că este adevăr suprem . Iar oamenii asta fac frecvent.”

Ideile și sentimentele negative trebuie eliberate, nu reprimate

Osho zicea că:
” Ideile negative trebuie eliberate, nu reprimate de idei pozitive. Trebuie să creezi o conștiință care să nu fie nici pozitivă nici negativă. Aceea va fi conștiința pură. În această conștiință vei trăi cea mai naturală și fericită viață…

Nu îți place o persoană sau nu îți place de tine. Tot acest ”gunoi” se va aduna în subconștient, iar la suprafață va apărea un ipocrit care va iubi orice și pe oricine și va spune că dragostea este cheia fericirii. Astfel, el îi va putea înșela pe alții, și dacă acest lucru continuă pentru mult timp, atunci se va înșela și pe el însuși.

Dar asta nu înseamnă schimbare ci pierdere de timp, pentru că timpul pierdut în acest fel nu îl poți recupera niciodată.
Gândirea pozitivă este pur și simplu filosofia ipocriziei. Atunci când îți vine să plângi, ești învățat să cânți, însă nevoia de a plânge reprimată va ieși la un moment dat la suprafață. Reprimarea are și ea limitările ei. Iar cântecul cântat atunci când îți vine să plângi este egal cu zero, nu reprezintă nimic pentru că nu l-ai simțit și nu s-a născut în inima ta

Lasă un răspuns

Top