You are here
Home > Actualitate > Germania: Sporeste cresterea forțelor de securitate după un raport ACTUALIZAT
loading...

Germania: Sporeste cresterea forțelor de securitate după un raport ACTUALIZAT

Este ALERTA si in Germania/atacul de Crăciun: Conservatorii cer creșterea prerogativelor forțelor de securitate după un raport care denunță ‘greșeli grave’

Citeste si: Un grup de țigani din România TERORIZEAZĂ un oraș din America! Aruncă gunoi peste tot, își fac nevoile în stradă, nu respectă regulile de circulație, distrug lucruri în magazine și ucid găinile

Blocul conservator german CDU-CSU a cerut vineri sporirea prerogativelor statului federal și suplimentarea efectivelor forțele de securitate, în urma unui raport de anchetă privind atacul terorist din decembrie 2016 de la Berlin, document care evidențiază ‘greșelile grave’ comise de autorități în ce privește supravegherea atentatorului, transmite dpa noteaza agerpres.ro

Potrivit lui Stephan Harbarth, viceliderul grupului parlamentar al CDU-CSU, statului german îi sunt necesare mai multe prerogative, iar poliția judiciară federală (BKA) și Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (serviciul de informații interne, BfV) au nevoie de o suplimentare de efective. ‘Federalismul își arată rapid limitele când este vorba despre lupta împotriva terorismului islamist’, a declarat Harbarth, pentru cotidianul Rhein-Neckar de vineri.

Citeste si: MARE ATENȚIE!!! Ce boli poți să iei dacă pupi icoanele din biserică. Avertismentul este cât se poate de SERIOS.

La rândul său, Stephan Mayer, deputat CSU responsabil cu afacerile interne, a cerut vineri o suplimentare a echipamentelor de supraveghere. ‘Poliția și autoritățile din justiție din landurile relevante trebuie să fie mai bine echipate. Nu putem continua ca indivizi extrem de periculoși, precum Amri, să nu poate fi monitorizați în Berlin 24 de ore din 24’, a declarat Mayer pentru cotidianul Passauer Neue Presse.

Luările de poziție intervin după ce un raport de anchetă făcut public joi a evidențiat o serie de greșeli comise de autorități înaintea atacului comis de islamistul tunisian Anis Amri la 19 decembrie 2016, într-o piață de Crăciun din Berlin.

Citeste si: CULTIVAȚI această PLANTĂ în grădină!A apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

Anis Amri, care avea legături cu Statul Islamic, a intrat cu un camion în vizitatorii unui târg de Crăciun, omorând 12 oameni, și a fost ucis patru zile mai târziu, într-un schimb de focuri cu poliția italiană, într-o gară de lângă Milano.

Un raport de anchetă prezentat joi a evidențiat însă ‘greșelile grave’ ale poliție și justiției germane, care ar fi putut să-l aresteze cu luni înaintea tragediei pe tunisian, cunoscut de mult timp ca islamist și traficant de droguri. ‘Au fost comise erori grave care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată’, a declarat autorul documentului, Bruno Jost, cu ocazia prezentării raportului în fața presei, la Berlin, citat de AFP.

Citeste si: Regele Hagi are o prințesă! Micuța Kira a crescut mare! Cum arată acum, la 23 de ani, fata lui Gică Hagi!

Jost a fost desemnat de Senatul Berlinului să facă lumină asupra cauzelor care au împiedicat poliția să-l intercepteze pe autorul atacului, Anis Amri, înaintea atentatului, deși tunisianul de 24 de ani fusese supravegheat de poliție. Potrivit fostului procuror federal, atentatul ar fi putut fi evitat ‘cu o probabilitate ridicată’ cel puțin cu câteva luni înainte de producerea lui. În raportul său, care se referă în special la disfuncționalitățile din cadrul poliției și parchetului berlineze, Jost constată incapacitatea totală a poliției judiciare de a asigura supravegherea unui islamiști potențial periculoși precum Amri.

Tunisianul nu a fost supravegheat decât câteva săptămâni, raportul notând că ‘toate observațiile s-au limitat la zilele de lucru (… ), chiar și în săptămânile în care (Anis Amri) era plasat în fruntea listei (islamiștilor) potențial periculoși’, și că, ‘în weekenduri și în zilele de sărbătoare, nu a existat niciun fel de supraveghere’.

Citeste si: Gestul surprinzător facut de fiica Adrianei Iliescu! Nu a mai ținut seama de condițiile exigente impuse de mama

 Mai mult, arată raportul, Amri fusese reținut la sfârșitul lunii iunie 2016 la Friedrichshafen (surd-vest) având asupra lui două pașapoarte italiene false, dar a fost pus în libertate. ‘Tot ceea ce putea fi făcut greșit a fost făcut’, a concluzionat Bruno Jost, al cărui raport intermediar, prezentat în luna mai, acuza poliția din Berlin de falsificarea unui document care, teoretic, ar fi putut să conducă la arestarea lui Amri înaintea atentatului.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, ‘mai multe pasaje’ referitoare la aceste suspiciuni au fost șterse în raportul final, din cauza anchetei în curs care îi vizează pe polițiștii suspectați că ar fi falsificat un dosar preexistent cu privire la Amri pentru a reduce la tăcere criticile legate de monitorizarea insuficientă a atacatorului.

Citeste si: România blochează negocierile pe Brexit. Reacția președintelui VIDEO

Lasă un răspuns

Top