You are here
Home > Actualitate > Israelieni, Dezarmarea Hamas este condiționata de recunoașterea guvernului palestinian
loading...

Israelieni, Dezarmarea Hamas este condiționata de recunoașterea guvernului palestinian

Israelul condiționează recunoașterea noului guvern palestinian de dezarmarea Hamas Israelul a anunțat joi că nu va recunoaște guvernul palestinian unificat Fatah-Hamas decât dacă Hamas depune armele și renunță la apelul la distrugerea statului evreu, informează Xinhua.

Citeste si: România blochează negocierile pe Brexit. Reacția președintelui VIDEO

Grupările rivale palestiniene Hamas și Fatah au ajuns la un acord la Cairo „Atâta vreme cât Hamas nu depune armele și continuă să ceară distrugerea Israelului, Israelul consideră că (organizația Hamas) este răspunzătoare de toate activitățile teroriste cu originea în Gaza”, a comunicat cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu. „Orice conciliere între Autoritatea Națională Palestiniană și Hamas trebuie să includă respectarea acordurilor internaționale, respectarea condițiilor Cvartetului”, se arată în declarație, cu referire la cerința Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (ONU, Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia) ca Hamas să recunoască statul Israel.

După aproape două zile de discuții mediate de Egipt, desfășurate cu ușile închise la Cairo, organizațiile palestiniene rivale Hamas și Fatah au ajuns joi la un acord despre care nu se cunosc încă toate detaliile. Guvernul de uniune Fatah-Hamas va prelua de la 1 noiembrie punctul de trecere de la Rafah, dintre Egipt și Fâșia Gaza, iar de la 1 decembrie va controla întreaga Fâșie Gaza, guvernată până acum de Hamas.

Citeste si: Un grup de țigani din România TERORIZEAZĂ un oraș din America! Aruncă gunoi peste tot, își fac nevoile în stradă, nu respectă regulile de circulație, distrug lucruri în magazine și ucid găinile

Biroul șefului Hamas, Ismail Haniyeh, care a anunțat acest acord nu a oferit detalii. O conferință de presă este prevăzut să aibă loc la amiază în Cairo, potrivit unei surse din cadrul Fatah. În cadrul convorbirilor au fost analizate detaliile apropierii dintre cele două organizații rivale, după un deceniu de disensiuni devastatoare.

Negocierile privind problemele cele mai aprinse, precum controlul securității în Fâșia Gaza și soarta a 25.000 de membri ai aripii armate a Hamas, riscă să fie amânate. Mișcarea Hamas se află singură la guvernare în Fâșia Gaza de când a înlăturat Autoritatea Palestiniană cu prețul unui cvasi-război civil cu Fatah în 2007.

Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), entitate recunoscută pe plan internațional și despre care se crede că prefigurează un stat palestinian independent, este dominată de Fatah, organizație laică și moderată. ANP nu își mai exercită puterea, limitată, decât în Cisiordania, ocupată de către Israel și care se află la o distanță față de Fâșia Gaza de câteva zeci de kilometri.

Hamas a acceptat în septembrie, sub presiune, revenirea în Fâșia Gaza a ANP și a guvernului său. Divizările palestiniene sunt considerate drept unul dintre principalele obstacole în calea soluționării conflictului israeliano-palestinian, notează AFP.

Lasă un răspuns

Top