You are here
Home > Actualitate > ALERTA IN ORIENT: Trupele irakiene se îndreaptă spre câmpurile petrolifere din Kirkuk, deținute de kurzi
loading...

ALERTA IN ORIENT: Trupele irakiene se îndreaptă spre câmpurile petrolifere din Kirkuk, deținute de kurzi

Trupele irakiene s-au pus în mișcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară și câmpurile petrolifere deținute de trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk, transmite AFP.

Citeste si: Gestul surprinzător facut de fiica Adrianei Iliescu! Nu a mai ținut seama de condițiile exigente impuse de mama

„Forțele irakiene și unitățile de mobilizare populară avansează din Taza Khormatu, din sudul orașului Kirkuk”, a indicat Consiliul de securitate kurd pe Twitter. Un fotograf al AFP a observat coloane militare îndreptându-se spre nord din Taza Khormatu.

La marginea orașului Kirkuk, trupele irakiene le-au cerut prin difuzoare forțelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe pozițiile lor, au indicat surse locale. În același timp, guvernatorul din Kirkuk, destituit de Bagdad, dar care refuză să-și părăsească funcția, i-a chemat pe locuitori să-și ia armele pentru a apăra orașul.

Citeste si: ULTIMA ORA: Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, este acum invitat la LONDRA

Forțele irakiene vor, a indicat Consiliul de securitate kurd, „să recucerească baza K1”, a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupată de forțele peshmerga în iunie 2014 la puțin timp după căderea Mosulului în mîinile jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI).

De asemenea, câmpurile petrolifere din Kirkuk. Kurzii controlează din 2008 câmpul de la Khormala și pe cele de la Havana și Bay Hassan din 2014. Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor câmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere.

Conform unor surse din provincia Kirkuk, trupele, care includ unitățile de contra-terorism, poliția, unități speciale și armata, progresează pe șase fronturi, în special din Bachir și Taza Khormatu, la sud-vest de Kirkuk. În cursul zilei de duminică, guvernul irakian a schimbat tonul, acuzându-i pe kurzi că încearcă să declare război odată cu prezența în provincia Kirkuk a unor luptători ai PKK, formațiune considerată teroristă de Ankara și Washington.

Oficiali kurzi au dezmințit o prezență a PKK, dar unul dintre aceștia a recunoscut că există „simpatizanți” ai acestei formațiuni la Kirkuk. Guvernul Kurdistanului irakian (KRG) a avertizat vineri că militarii irakieni se pregătesc să confiște pe cale militară câmpurile petrolifere din regiunea Kirkuk, disputate între Bagdad și Erbil, relatează AFP. ‘Suntem alarmați de concentrarea militarilor irakieni și a (forțelor paramilitare) Hashd Shaabi la Bashir și Taz la sud de Kirkuk, cu tancuri, artilerie grea, blindate Humvee și mortiere „, a declarat Consiliul de securitate al KRG, organismul de apărare al regiunii autonome kurde.”Aceste forțe sunt la 3 km de liniile peshmerga (combatanții kurzi) și serviciile noastre de informații indică intenția lor de a pune mâna pe câmpurile petrolifere, pe un aeroport și o bază militară „, au adăugat autoritățile kurde.

Citeste si: CULTIVAȚI această PLANTĂ în grădină!A apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

Lasă un răspuns

Top