You are here
Home > Actualitate > Se duce la Bruxelles pentru întâlniri cu Jean-Claude Juncker și Michel Barnier
loading...

Se duce la Bruxelles pentru întâlniri cu Jean-Claude Juncker și Michel Barnier

Brexit: Theresa May se va afla luni la Bruxelles pentru întâlniri cu Jean-Claude Juncker și Michel Barnier

Citeste si: ULTIMA ORA: Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, este acum invitat la LONDRA

Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, se va afla luni la Bruxelles pentru întâlniri cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat duminică, pentru Reuters, biroul premierului britanic.

Theresa May va fi însoțită de ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, și urmează să aibă aceste discuții cu doar câteva zile înaintea summitului Consiliului European.

Citeste si: Gestul surprinzător facut de fiica Adrianei Iliescu! Nu a mai ținut seama de condițiile exigente impuse de mama

Joi, negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, și-a exprimat regretul față de „impasul extrem de preocupant” în care se află, în opinia sa, discuțiile legate de „factura” pe care va trebui să o achite Marea Britanie pentru ieșirea din UE.

‘În această săptămână am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, fără însă a fi făcut mari pași înainte’, a constatat Barnier, la finalul celei de-a cincea runde de discuții, într-o conferință de presă cu omologul său britanic, secretarul de stat pentru Brexit, David Davis.

Barnier s-a declarat totuși convins că progrese decisive vor fi posibile în următoarele două luni.

Discuțiile din runda a cincea s-au derulat înaintea summitului crucial al UE de pe 19-20 octombrie. Londra spera că liderii europeni vor decide la summit că s-au înregistrat progrese suficiente pentru deschiderea negocierilor privind viitorul relațiilor comerciale între UE și Marea Britanie.

Conform proiectului de declarație a liderilor europeni, consultat de Reuters, la summitul UE de săptămâna viitoare, Regatului Unit i se va oferi posibilitatea deschiderii în decembrie a negocierilor privind liberul schimb, urmând ca, în schimbul acestei oferte, Londra să propună termeni mai favorabili pentru retragerea din UE.

UE consideră prioritare trei capitole de negociere — „factura” Brexit-ului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord — și condiționează orice discuții privind viitoarele relații cu Londra de o înțelegere prealabilă privind aceste trei domenii, în timp ce guvernul britanic cere ca ambele chestiuni să fie negociate în paralel.

Citeste si: CULTIVAȚI această PLANTĂ în grădină!A apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

Lasă un răspuns

Top