You are here
Home > NEWS > Articole > Gomboţi cu prune: Reţeta delicioasă a unei gospodine din Ardeal
loading...

Gomboţi cu prune: Reţeta delicioasă a unei gospodine din Ardeal

Dacă ai crescut în Ardeal sau ai fost oaspetele unor ardeleni, nu ai cum să nu fi auzit despre gomboţii sau găluştele cu prune.

Citeste si: SOC: O TÂNĂRĂ ROMÂNCĂ S-A ARUNCAT ÎN GOL DE PE CATEDRALA SAINT PAUL ÎN FAŢA TURIŞTILOR

Dacă locuiești în altă parte a țării, sigur ai auzit de acest deliciu ardelenesc. Gomboţi cu prune: Reţeta delicioasă a unei gospodine din Ardeal

Mai nou, îl poți găsi în variante congelate și în supermarket, însă parcă e mai delicios dacă îl prepari tu, acasă.

Citeste si: Gestul surprinzător facut de fiica Adrianei Iliescu! Nu a mai ținut seama de condițiile exigente impuse de mama

Iată rețeta pentru gomboți cu prune:

Ingrediente necesare:

• 300 gr cartofi
• 100 gr faina
• 1 galbenus
• 1 lingurita untura sau unt
• ½ lingurita sare
• pesmet prajit

Citeste si: CULTIVAȚI această PLANTĂ în grădină!A apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

Mod de preparare gomboți cu prune:

Cartofii ii punem la fiert in coaja, in apa adaugam putina sare. Cand sunt fierti ii decojim si ii zdrobim ca pentru pireu, apoi lasam sa se raceasca.

Pana cartofii se racesc, punem intr-o oala mare apa la fiert si adaugam si un strop de sare.

Citeste si: Cambridge si Oxford au elaborat un program care reconstituie limba vorbita de omul european de acum 8.000 de ani. Cate cuvinte romanesti sunt

De asemenea pregatim si pesmetul, punem o lingurita mica de ulei la incins, adaugam pesmetul si lasam pe foc mic pana se inchide putin la culoare amestecand din cand in cand.

Adaugam la cartofii raciti, faina, galbenusul, untura (untul) si sarea. Framantam bine pana devine ca un aluat si intindem, cu cat mai subtire cu atat mai bine.

Taiem aluatul patratele, asezam prunele intregi sau jumatati dupa preferinta, presaram putina scortisoara si facem bilute.

Cand apa a dat in clocot, adaugam “bilutele”, nu toate, doar cate credeti ca ar avea loc una langa alt ape fundul vasului, eu pun in jur de 10. Lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, dupa care le mai lasam 1 minut.

Citeste si: Regele Hagi are o prințesă! Micuța Kira a crescut mare! Cum arată acum, la 23 de ani, fata lui Gică Hagi!

Apoi le scoatem, le punem intr-o strecuratoare mare si le trecem sub un jet de apa calduta.

Le tavalim prin pesmetul prajit si putem sa trecem la urmatoarele…pana sunt gata toate…

DE REȚINUT: Gombotii pot fi umpluti si cu caise, sau chiar cu gem, nu doar cu prune.

Rețeta a fost publicată inițial pe gustos.ro, și aparține unei gospodine din Ardeal.

Lasă un răspuns

Top