You are here
Home > Actualitate > Toti romanii din Regatul Unit trebui sa stie, Responsabilitatea față de rezultatul negocierilor BREXIT îi revine Marii Britanii
loading...

Toti romanii din Regatul Unit trebui sa stie, Responsabilitatea față de rezultatul negocierilor BREXIT îi revine Marii Britanii

Cine spune si gandeste altceva se inseala amarnic BREXIT-ul este negandit ca plan pentru UK. totul se face had hoc uitativa cum senila de Theresa May facea campanie PRO EU inainte de referendumul BREXIT. iar mai apoi a semnat scrisoarea de intentie parasiri blocului comunitar.

Citeste si: Brexit. Reguli pentru românii care vor să rămână în UK – scrisoarea premierului britanic

Donald Tusk/Brexit: Responsabilitatea față de rezultatul negocierilor îi revine Marii Britanii (CORECT)

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat marți, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că Marii Britanii îi revine responsabilitatea față de rezultatul negocierilor privind Brexit, el evocând chiar și un scenariu în care retragerea acestei țări din blocul comunitar nu ar mai avea loc noteaza agerpres.ro

”În realitate, Londra este cea căreia îi revine responsabilitatea față de cum se vor încheia negocierile — cu un acord bun, fără niciun acord sau chiar fără niciun Brexit”, a spus Tusk într-o dezbatere consacrată rezultatelor Summitului UE din 19-20 octombrie, desfășurat la Bruxelles.

Citeste si: Mare atentie! A decedat după ce a ţinut o cură de slăbire pe baza de bicarbonat de sodiu alimentar.

”Noi trebuie să rămânem uniți indiferent de turnura pe care o iau negocierile. Testul de rezistență cel mai dur încă nu a venit. Dacă vom eșua, negocierile se vor încheia cu înfrângerea noastră”, a continuat fostul premier polonez.

Europenii doresc să ajungă la un acord cu Londra cu privire la statutul cetățenilor UE aflați în Marea Britanie și al cetățenilor britanici din Uniunea Europeană după Brexit, ca și cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

La summitul UE de săptămâna trecută, liderii statelor UE au transmis totuși un semnal pozitiv Londrei, dând undă verde pentru începerea demersurilor juridice care vor permite lansarea rapidă a negocierilor privind o eventuală perioadă de tranziție după ieșirea Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, și ulterior a negocierilor asupra unui acord comercial viitor între Londra și UE.

Citeste si: Cambridge si Oxford au elaborat un program care reconstituie limba vorbita de omul european de acum 8.000 de ani. Cate cuvinte romanesti sunt

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat referitor la Brexit că executivul comunitar ”nu negociază în mod ostil” și că el ”dorește o înțelegere dreaptă, corectă”.

Pe de altă parte, el a salutat acordul la care au ajuns luni seară, la Luxemburg, miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor, subliniind importanța politicii sociale a UE.

Citeste si: CULTIVAȚI această PLANTĂ în grădină!A apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

”Peste câteva săptămâni ne reunim la Goteborg pentru un summit pe probleme sociale. Iată că în noiembrie 2017 trebuie să facem ceva ce ne-am asumat încă din noiembrie 2007. Este extrem de important ca în Europa politica socială să nu rămână la nivel de bune intenții și de promisiuni, ci ca ea să aibă conținut. Sunt bucuros că ieri (luni — n.r.) statele membre au reușit să se pună de acord asupra revizuirii directivei privind detașarea lucrătorilor”, a spus Jean-Claude Juncker.

Miniștrii muncii din țările membre au ajuns, luni seară la Luxemburg, la un acord asupra poziției sale despre directiva privind detașarea lucrătorilor. Noua propunere revizuiește anumite elemente ale directivei originale din 1996. Obiectivul directivei este de a facilita oferirea de servicii pe teritoriul UE simultan cu respectarea concurenței loiale și a drepturilor lucrătorilor care sunt angajați într-un stat membru și sunt trimiși de angajatorul lor să lucreze temporar în alt stat membru.

Citeste si: SOC: O TÂNĂRĂ ROMÂNCĂ S-A ARUNCAT ÎN GOL DE PE CATEDRALA SAINT PAUL ÎN FAŢA TURIŞTILOR

Directiva revizuită ar urma să asigure remunerarea lucrătorilor detașați în conformitate cu legea și practicile din țara-gazdă, detașarea pe 12 luni, care poate fi extinsă cu încă 6 luni pe baza unei notificări motivate a furnizorului, aplicarea acordurilor colective universale la lucrătorii detașați din toate sectoarele și tratament egal al lucrătorilor detașați temporar și lucrătorilor locali. În privința sectorului transporturilor, prevederile directivei amendate se vor aplica numai de la data intrării în vigoare a viitoarei legislații specifice acestui domeniu. După ce Parlamentul European va decide mandatul de negociere, se va intra în etapa negocierilor în așa-numitul ‘trilog’ — Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE.

În intervenția sa, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a remarcat că prioritățile stabilite de liderii statelor membre privind viitorul UE sunt cele corecte.

Potrivit lui Weber, care s-a referit și la negocierile privind Brexit, Marea Britanie nu dispune în prezent de un plan privitor la ieșirea din Uniunea Europeană și la relațiile viitoare cu Bruxellesul.

Brexit Puzzle Pieces isolated on white background. 3D render

Liderul grupului europarlamentar S&D, Gianni Pittella, a afirmat la rândul său că social-democrații europeni sunt pentru un acord cu Londra privind Brexit, dar a atras atenția că desprinderea Marii Britanii de blocul comunitar nu este singura fractură care afectează UE, el amintind de mișcările de secesiune precum cea din Catalonia.

Pittella a susținut ideea consolidării pilonului social al politicilor UE, dar a avertizat că acesta nu trebuie să fie transformat într-o lozincă.

Liderul grupului europarlamentar liberal (ALDE), Guy Verhofstadt, și-a exprimat convingerea că europenii au ‘planuri mari, ambiții imense, dar pentru a le realiza ei nu sunt pregătiți să schimbe radical modul în care este gestionată Europa în prezent’.

Una dintre provocările căreia UE trebuie să îi facă față este, în opinia fostului premier belgian, regula unanimității, în special la nivelul Consiliului. ”Această regulă a blocat progresul timp de decenii, motiv pentru care a durat mai mult de un deceniu înainte ca mandatul de arestare european să fie implementat complet. Același lucru este valabil pentru brevetul european. Din cauza regulii unanimității încă nu avem o uniune a energiei sau o uniune bancară deplin operațională”, a spus Verhofstadt.

O altă provocare pentru UE este, în opinia liderului liberal, lista numeroasă de exceptări și cazuri de opt-in și opt-out, ceea ce contribuie la un adevărat ‘haos instituțional’ în Europa.

Citeste si: Brexit. Reguli pentru românii care vor să rămână în UK – scrisoarea premierului britanic

 

Lasă un răspuns

Top