You are here
Home > Actualitate > ATENTIE: Preturile Vor Creste Mai Repede Decat Anticipasem. Inflatia Ar Putea Urca La 2.7% In Decembrie 2017 Si 3.2% In Decembrie 2018
loading...

ATENTIE: Preturile Vor Creste Mai Repede Decat Anticipasem. Inflatia Ar Putea Urca La 2.7% In Decembrie 2017 Si 3.2% In Decembrie 2018

Noua prognoza a BNR pentru sfarsitul acestui an arata o crestere mai accentuata a preturilor: 3.2% in decembrie 2018 si 2.7% in decembrie 2017, a anuntat joi Mugur Isarescu in cadrul prezentarii Raportului privind inflatia. epasirea limitei superioare a intervalului tintei in prima parte a anului 2018 se datoreaza in principal unor efecte statistice de baza asociate reducerilor unor taxe si impozite indirecte la inceputul anului 2017, evolutiei anticipate dar si acumularii de presiuni inflationiste. Calculate la taxe constante (fara impactul de runda I al modificarilor operate la nivelul TVA, al accizelor si al unor taxe nefiscale), rata anuala a inflatiei va atinge 3.3% la finele anului curent, 3.1% la sfarsitul celui viitor si 2.9% la orizontul proiectiei. E greu sa vezi cand ai atatea scaderi de taxe, sa le dai pe toate deoparte si sa vezi cat va fi inflatia”, a mai spus Isarescu.

Cresterea costurilor de productie ale firmelor, in principal pe fondul preconizarii mentinerii presiunilor ample din partea majorarilor
salariale, dar si amplificarea excedentului de cerere in contextul conduitei expansioniste a politicii fiscale si al avansului venitului disponibil sunt printre ratiunile pentru care bancherii centrali cred ca preturile vor creste mai sustinut decat anticipasera in urma cu 3 luni.

In opinia celui mai important om din BNR, inflatia va urca mai ales spre sfarsitul anului 2017 si perioada ianuarie-martie 2018, „dupa care se aplatizeaza”. „Nu e deloc usor de anticipat ce se intampla, cand taxele ba cresc, ba scad. Ba scade TVA, ba creste acciza”, a adaugat Isarescu.

CITESTE Si: Pe aeroportul internațional din Oslo, Norvegia; „Forțele de poliție vor patrula înarmate”

„Am calculat cum ar fi mers inflatia, daca nu ar fi fost aceste miscari de taxe: pentru finalul anului 2017, rata anuala ar fi fost de 2,3%, iar pentru finalul anului 2018 ar fi fost de 3,1%. Fara impactul taxelor, rata inflatiei ar fi aratat mai bine”, a mentionat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a facut ANUNTUL! Sa ne asteptam la ce e mai rau. Incepand cu anul viitor…

Depasirea limitei superioare a intervalului tintei in prima parte a anului 2018 se datoreaza in principal unor efecte statistice de baza asociate reducerilor unor taxe si impozite indirecte la inceputul anului 2017, evolutiei anticipate dar si acumularii de presiuni inflationiste, a informat joi guvernatorul Băncii Naționale.

BNR, Mugur Isărescu: Preturile vor crește accelerat. Vârf de inflație în trimestrul I 2018

”Calculate la taxe constante (fara impactul de runda I al modificarilor operate la nivelul TVA, al accizelor si al unor taxe nefiscale), rata anuala a inflatiei va atinge 3.3% la finele anului curent, 3.1% la sfarsitul celui viitor si 2.9% la orizontul proiectiei. E greu sa vezi cand ai atatea scaderi de taxe, sa le dai pe toate deoparte si sa vezi cat va fi inflatia”, a mai spus Isarescu, citat de HOTNEWS

Banca a menținut dobânda de politică monetară, față de care variază ratele facilităților de depozit și credit la 1,75% pe an.

Citeste si: Cine este medicul din Iaşi care i-a făcut pe protestatari „idioţi“, „şobolani“ şi „boi“

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

”Începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare se reduce la 2,75 la sută (consecințe ale micșorării coridorului de la ± 1,25 p.p. – puncte procentuale la ± 1p.p. – n.red.)” se arată în documentul citat de Digi 24.ro.

De asemenea, Consiliul a mai hotărât gestionarea fermă a lichidității din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Într-o conferință de presă ținută în după-amiaza zilei de marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a promis că va da joi mai multe detalii privind așteptările sale referitoare la inflație.

Citeste si: Statul, Obligat Să-I Plătească Peste 30.000 De Euro Românului Care A Descoperit Cel Mai Mare Tezaur De Pe Teritoriul Ţări

„Vă spun că ne vom uita foarte atent la tendință, dacă este vorba de ceva mai mult sau mai puțin accidental, statistic. Ne așteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflație. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflația a fost foarte scăzută și atunci inflația pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creștere, chiar dacă inflația lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel și în februarie, la fel și în martie. Deci noi ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit. Nu are niciun rost să reacționăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendință și o creștere a inflației care tinde să dureze, bineînțeles că vom reacționa”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că în raportul privind inflația pe care îl va prezenta pe 9 noiembrie BNR face o comparație cu Polonia, Ungaria Cehia, dar și cu băncile centrale mai mari, iar pe bază de date și tabele se poate observa că în toate țările se menține o diferență destul de mare între rata de politică monetară și rata efectivă a inflației, inclusiv în Uniunea Europeană.

cITESTE SI: Avertisment: Țeapa Cu Bilete Gratuite La Wizz Air Care Circulă Pe Facebook

16 thoughts on “ATENTIE: Preturile Vor Creste Mai Repede Decat Anticipasem. Inflatia Ar Putea Urca La 2.7% In Decembrie 2017 Si 3.2% In Decembrie 2018

Lasă un răspuns

Top