You are here
Home > Actualitate > David Davis: Londra va accepta secvența negocierilor Brexitului cerută de UE, dar ‘factura’ va fi discutată mai târziu
loading...

David Davis: Londra va accepta secvența negocierilor Brexitului cerută de UE, dar ‘factura’ va fi discutată mai târziu

Guvernul de la Londra nu va avansa o sumă pe care o va plăti în contul așa-numitei ‘facturi’ privind Brexitul, dar va accepta în schimb secvența negocierilor privind retragerea Marii Britanii din blocul comunitar cerută de Uniunea Europeană, adică stabilirea mai întâi a condițiilor Brexitului și apoi negocierea unui acord comercial, a declarat duminică la postul Sky News negociatorul-șef britanic pentru Brexit, David Davis, citat de agenția Reuters.

Am spus: Bine! vom merge pe această secvență, dar să nu vă imaginați că veți primi o cifră sau o formulă (pentru factura Brexitului). Vom merge pe acest proces, dar nu veți avea o cifră sau o formulă de calcul înainte de a trece la faza următoare. Și ei au acceptat acest lucru’, a indicat David Davis.

Explicația sa survine după ce vineri, la capătul celei de-a șasea runde de negocieri, negociatorul-șef european pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că a cerut Marii Britanii să dea în cel mult două săptămâni un răspuns privind plata facturii ieșirii acestei țări din UE, de această condiție și de progrese tot în următoarele două săptămâni la celelalte două capitole esențiale pentru Bruxelles — drepturile cetățenilor comunitari și frontiera nord-irlandeză — depinzând un eventual accept al UE de a negocia cu Londra relația post-Brexit.

Citeste si: Statul, Obligat Să-I Plătească Peste 30.000 De Euro Românului Care A Descoperit Cel Mai Mare Tezaur De Pe Teritoriul Ţări

Întrebat în interviul acordat Sky News despre această cerere ultimativă, negociatorul-șef britanic mai întâi a râs, iar apoi a spus că există un termen limită astfel încât să se poată avansa în negocieri, iar acest termen este decembrie, înaintea Consiliului European de iarnă.

‘În orice negociere fiecare parte încearcă să controleze calendarul discuțiilor. Adevăratul termen limită este, firește, decembrie (…) Contribuabilii britanici nu vor să cedăm pur și simplu și să renunțăm la miliarde de lire sterline. Așadar vom fi foarte, foarte atenți, va fi nevoie de timp și nu ne vom grăbi să dăm răspunsul potrivit’, a explicat David Davis, insistând astfel că guvernul de la Londra nu va da deocamdată un răspuns cu privire la factura Brexitului, respectiv suma pe care ar fi dispus să o plătească în contul angajamentelor asumate de Marea Britanie ca membru al UE, sumă despre care unele surse europene susțin că o estimează la 60-100 de miliarde de euro.

Citeste si: ATENTIE: Preturile Vor Creste Mai Repede Decat Anticipasem. Inflatia Ar Putea Urca La 2.7% In Decembrie 2017 Si 3.2% In Decembrie 2018

Cei 27 de lideri ai statelor UE (fără Marea Britanie) și-au dat la ultimul summit acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziția de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, respectiv negocierea relațiilor viitoare dintre UE și Marea Britanie după data oficială a Brexit-ului, 29 martie 2019, în special un acord comercial și eventual perioada de tranziție de doi ani solicitată de premierul britanic Theresa May.

Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier să angajeze discuțiile privind această a doua fază înainte de a se înregistra progrese în cele trei dosare esențiale pentru europeni, respectiv ‘factura’ Brexit-ului, drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel.

Citeste si: VIDEO SOCANT! “Internetul întunecat” deţine fotografii uluitoare ale unui extraterestru capturat în Elveţia, în 1992

Dacă nu se vor înregistra ‘suficiente progrese’ în următoarele două săptămâni, atunci discuțiile privind viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie după Brexit vor fi amânate pentru anul viitor, a spus Barnier. În opinia sa, ‘unele progrese’ au fost consemnate și după runda de negocieri încheiată vineri, în special în chestiunile tehnice, dar a estimat că încă nu se poate vorbi despre vreun avans major și că de acum înainte trebuie luate și decizii politice.

Premierul Theresa May a asigurat deja că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de șapte ani al UE. Întrebat despre acest aspect, Michel Barnier s-a arătat nemulțumit că șefa executivului de la Londra nu a detaliat acest angajament.

Citeste si: Crima care a șocat Franța. O româncă de 19 ani a fost ucisă în chinuri groaznice

Cât despre drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie, guvernul de la Londra și-a prezentat miercuri planurile pentru un program de înregistrare a lor, propunând ca aceștia să beneficieze post-Brexit (de la data la care ieșirea din UE va fi efectivă) de o perioadă de grație de doi ani în care pot aplica pentru obținerea statutului de rezident, planuri calificate de negociatorul-șef european drept ‘clarificări utile ce constituie o bază bună pentru discuțiile viitoare’.

În ceea ce privește problema frontierei nord-irlandeze, Michel Barnier a menționat că trebuie găsite soluții ‘tehnice și legislative’ pentru ca între Irlanda și Irlanda de Nord să nu apară o ‘frontieră dură’, în timp ce David Davis a admis că sunt necesare ‘soluții specifice pentru circumstanțele unice ale Irlandei de Nord’, dar ‘aceasta nu poate să însemne crearea unei noi frontiere în interiorul Marii Britanii’.

Citeste si: Cea mai mare captură de cocaină din istoria Columbiei. Unde erau ascunse cele 12 tone de droguri confiscate de poliţişti

Lasă un răspuns

Top