You are here
Home > Actualitate > ANUNȚ FISC: 157.798 firme au restanțe de 15,99 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, de sănătate și șomaj. Companiile de stat, cei mai mari datornici
loading...

ANUNȚ FISC: 157.798 firme au restanțe de 15,99 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, de sănătate și șomaj. Companiile de stat, cei mai mari datornici

Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, conform declarațiilor fiscale, a deciziilor de impunere și a deciziilor de calculare a penalităților și obligațiilor fiscale suplimentare emise de ANAF, a anunțat marți Fiscul.

De asemenea, dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii contribuțiile sociale, un număr de 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodată, 7.237 de angajatori din totalul menționat anterior se află în insolvență, mai spune Fiscul. În total, aceste companii au 2.076.097 de angajați.

Instituția a venit cu aceste precizări după ce Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a anunțat săptămâna trecută, după adoptarea de către Guvern a modificărilor la Codul Fiscal, că peste 157.000 de firme au restanțe la plata contribuțiilor, iar acestea au în total peste 2 milioane de angajați.

Citeste si: Liviu Dragnea, ATAC DUR la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi: „Va pleca cu tot cu funcția. E un sfârșit în toate”

Aceste restanțe au fost date de către Mișa drept argument pentru trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, măsură puternic contestată de către sindicate, care consideră că vor duce la reducerea cu 17% a salariilor în mediul privat.

Nevirarea contribuțiilor va fi infracțiune

Citeste si: Cea mai mare captură de cocaină din istoria Columbiei. Unde erau ascunse cele 12 tone de droguri confiscate de poliţişti

”De asemenea, ANAF susține reîncriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifică obligațiile de declarare și plată pentru persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajator”, se mai arată în comunicatul Fiscului.

Ce nu spun nici Ionuț Mișa, nici ANAF, este că marea majoritate a contribuțiilor datorate sunt generate de către firme de stat.

Fantomele statului, cei mai mari datornici la bugetul contribuțiilor

Citeste si: Crima care a șocat Franța. O româncă de 19 ani a fost ucisă în chinuri groaznice

Astfel, în funcție de valoare, în topul restanțierilor este conduse de către o societate de stat, Compania Națională a Huilei, care are restanțe de 3,73 miliarde de lei. Următoarele locuri sunt ocupate tot de către entități de stat: Societatea pentru Închiderea Minelor (941 milioane de lei), CFR Infrastructură (601 milioane de lei), Complexul Energetic Hunedoara (431 milioane), Societatea Națională a Cărbunelui (301 milioane), Romaero (183 milioane) și Moldomin (159 milioane).

Singura companie privată din top 10 este societatea de salubritate Urban SA, cu 149 de milioane de lei, aceasta fiind clasată pe poziția a opta.

Următoarele locuri în top 10 sunt ocupate tot de către stat, cu Regia Autonomă de Activități Nucleare (142 milioane de lei) și Regia Autonomă de Transport Public Iași (125 milioane de lei).

Locul 11 este ocupat de către CET Iași (120 milioane), iar CFR Marfă ocupă locul 12 cu 117 milioane de lei.

În top 20 se mai găsesc și alte companii de stat, precum trei filiale ale Minvest Deva și compania Intervenții Feroviare.

Sursa: libertatea.ro

Citeste si: Spion sârb la Baza NATO de la Kogălniceanu, depistat de Serviciul Român de Informații

Lasă un răspuns

Top