You are here
Home > Actualitate > Slobodan Praljak a fost incinerat în cadrul unei ceremonii funerare private la Zagreb, Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, a murit după ce a băut otravă
loading...

Slobodan Praljak a fost incinerat în cadrul unei ceremonii funerare private la Zagreb, Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, a murit după ce a băut otravă

Criminalul de război croat din Bosnia, Slobodan Praljak, care s-a sinucis cu cianură la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, a fost incinerat joi la Zagreb în cadrul unei ceremonii funerare private, scrie sâmbătă cotidianul croat Vecernji List, relatează AFP.

Slobodan Praljak a înghițit pe 29 noiembrie o fiolă cu otravă în fața judecătorilor stupefiați ai TPIY din Haga, care confirmaseră condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității comise de inculpat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Praljak, 72 de ani, a fost transportat de urgență la spital, unde a și murit.

Rezultatele preliminare ale autopsiei au relevat vineri că Praljak a decedat ca urmare a unei insuficiențe cardiace provocate de o concentrație mare în sânge de cianură de potasiu.

Ceremonia funerară a avut loc joi la crematoriul Mirogoj din Zagreb în prezența unor rude apropiate și a câtorva prieteni „pe care el i-a menționat într-o scrisoare de rămas bun”, potrivit ziarului, citând surse anonime.

Informația nu a putut fi confirmată de o sursă independentă și ceremonia nu a fost făcută publică pe site-ul cimitirului Mirogoj, așa cum se întâmplă de obicei.

Într-o scrisoare trimisă familiei sale în urmă cu câțiva ani și care trebuia deschisă la moartea sa, Praljak a scris că dorește funeralii private, a afirmat săptămâna trecută avocata sa Nika Pinter.

Asociația generalilor croați va organiza luni o ceremonie în memoria lui Praljak și o slujbă va ava loc în aceeași zi într-o biserică din Zagreb.

Deși declarat criminal de război de justiția internațională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroși croați, atât în Bosnia, cât și în Croația.

Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, ‘a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă’ în sala de judecată a Tribunalului Penal Internațional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunțat agenția oficială croată Hina, relatează AFP și Reuters.

Incidentul s-a produs după ce TPI a decis menținerea sentințelor pronunțate anterior împotriva lui Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaților bosniaci, și a altor cinci foști lideri croați din Bosnia, între care și Praljak. Judecătorul care prezida ședința a chemat doctorul și a ordonat suspendarea lucrărilor.

Praljak, fost comandant al forțelor croate din Bosnia acum în vârstă de 72 de ani, a strigat „Praljak nu este criminal. Resping verdictul vostru” — verdict care a confirmat condamnarea sa la 20 de ani de închisoare. Imediat după aceea, acesta a scos din buzunar un recipient și i-a înghițit conținutul, în fața camerelor de filmare. Avocatul său a declarat că Praljak a luat otravă, iar judecătorul Carmel Agius a suspendat ședința. La intrarea în tribunal a sosit rapid o ambulanță, iar zona a fost survolată de un elicopter.

Decesul lui Praljak a fost anunțat de mass-media croate, între care postul de televiziune privat N1 și principalele ziare, Jutarnji List și Vecernji List, înainte de a fi confirmat de Hina, care a citat o sursă apropiată acuzatului.

Sala de judecată a TPI în care acuzatul croat Slobodan Praljak „a băut otravă” este o „scenă a crimei” și poliția olandeză a decis deschiderea unei anchete, a declarat judecătorul care prezida ședința, Carmel Agius.

Cazul împotriva lui Praljak și a celorlalți cinci acuzați a fost unul din cele mai ample și complexe judecate de TPI de la crearea sa, în 1993. Toți șase au fost găsiți vinovați în prima instanță de crime împotriva umanității și încălcarea legilor războiului și a Convențiilor de la Geneva și „rămân condamnați de crime numeroase și foarte grave”, a subliniat miercuri judecătorul Carmel Agius.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

Ședința de miercuri ar fi trebuit să fie ultima pentru TPI înainte de închiderea sa în decembrie, după 24 de ani în care a fost chemat să ia decizii în legătură cu cele mai grave atrocități comise în Europa după Al Doilea Război Mondial.

Lasă un răspuns

Top