You are here
Home > Actualitate > Cumpararea vechimii pentru pensie, posibila si in 2018. Vezi aici in ce conditii
loading...

Cumpararea vechimii pentru pensie, posibila si in 2018. Vezi aici in ce conditii

Pana la finele anului 2018, romanii au ocazia de a achita retroactiv contributia la pensii pentru perioade anterioare in care n-au fost asigurati in niciun sistem de pensii, insa numai in limita a cinci ani.

Masura este prevazuta de Legea nr. 186/2016, care precizeaza ca poate sa plateasca retroactiv contributia la pensii orice persoana care inca n-a iesit la pensie si care are perioade anterioare neasigurate in niciun sistem de pensii (fie cavorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocatilor), in limita a cinci ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade in care persoana interesata era obligate sa fie asigurata in sistemul public de pensii. Perioadele pentru care se fac plati retroactive sunt valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limitade varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate. Plata retroactiva a contributiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obtinerea acestor tipuri de pensii in sistemul public.

Persoanele interesate sa faca plati retroactive pentru contributia la pensii au la dispozitie cele cateva zile ale anului 2017 si intregul an 2018, atat pentru a incheia contractul de asigurare cu casa teritoriala de pensii, cat si pentru a achita suma stabilita prin acest document; contractele se pot incheia intre 27 octombrie 2016 si 31 decembrie 2018, iar in aceeasi perioada trebuie facuta/facute plata/platile retroactiva/retroactive. Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, plata retroactiva nu va mai fi posibila.Initial, ultima zi de plati retroactive urma safie 27 aprilie 2017, insa Guvernul si Parlamentul au prelungit acest termen panala 31 decembrie 2017 si apoi pana la finele anului 2018. Daca spre finele anului viitor vor exista numeroase solicitari ale cetatenilor pentru o nouaprelungire, este posibil ca Executivul sau Legislativul sa ia in calcul aceasta varianta. Guvernul si apoi Parlamentul au prelungit atat perioada in care se pot incheia contractele de asigurare cu casele de pensii, cat si termenul final pentru platile retroactive. Asadar, contractele cu casele de pensii se pot incheia panala 31 decembrie 2018 si tot panala acea datase pot face si platile retroactive. Contractul de asigurare se poate incheia cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate. De exemplu, daca persoana interesata sta in judetul Buzau, ea trebuie sase adreseze la CJP Buzau.

In perioada stabilita de lege pentru incheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 – 31 decembrie 2018), persoanele interesate de plata retroactive a contributiei pot incheia mai multe contracte de acest fel, pe perioade diferite. Conditia de baza este aceea ca aceste perioade sa nu depaseasca cinci ani anteriori datei incheierii contractului. De exemplu, o persoana care incheie astazi contractul de asigurare poate face plati retroactive pentru perioada cuprinsa intre decembrie 2012 si decembrie 2017. Asadar, nu se pot face plati retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactive trebuie neaparat safie neasigurate (adica sa nu se fi platit deja pentru ele contributia la pensii sau in timpul lor persoana interesata sa nu fi fost obligatala asigurarea in sistemul public de pensii). Persoanele pensionate nu pot face plati retroactive. Nicio persoana care are calitatea de pensionar in perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii. Actul normativ in discutie a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevazute de lege (si nu pot, astfel, sabeneficieze de o categorie de pensie) sa isi poata completa acest stagiu. Cei care au trecut de varsta de pensionare, dar inca lucreaza, pot plati retroactiv contributia, nefiind pensionari. De exemplu, o persoana care a atins varsta standard de pensionare in decembrie 2016 si inca lucreaza poate face plati pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2016. Contractul de asigurare se poate incheia si de o persoana mandatata (adicade­semnata prin procura speciala) de persoana interesata de plata retroactiva a contributiei. In acelasi timp, plata se poate face inclusiv prin virament intr-un cont bancar indicat de casa teritoriala de pensii.

Sursa: StiriNews.ro

Lasă un răspuns

Top