You are here
Home > Actualitate > Barajul și lacul vinului din Romania, Povestea Cramelor
loading...

Barajul și lacul vinului din Romania, Povestea Cramelor

Cea mai mare suprafata viticola din Europa, spun statisticile, se afla in Romania. Chiar asa! Motiv pentru care ne-am gandit ca ti-ar placea, mai ales acum toamna, sa verifici cu ochii si papilele tale gustative cum stam.

Zici cules de vie, zici si un pahar de vin caruia sa-i adimiri culoarea in lumina blanda a lui octombrie, sa-i simti aroma, sa-i simti, pic cu pic, gustul minunat. Iar pentru ca tot stam cel mai bine la suprafata viticola, sa alegem trei podgorii din trei colturi ale tarii. Sa ajungi repede, de oriunde ai veni.

RECAS, VIN SVABESC.

Viile Recasului sunt atestate inca din secolul al XV-lea, cand a fost intocmit un act de vanzare-cumparare,la 1447, intre Mihail de Ciorna, banul Severinului, si Ioan Ecaterina Magyar. Pretul tranzactiei, pentru 32 de florin unguresti de aur. Cand, dupa 300 de ani, s-au stabilit in zona svabii, vinul de Recas a devenit celebru. In 2011, Cramele dela Recas au primit Marea Medalie de Aur la Vinalies Internationales, Franta, pentru Solo Quinta, unul dintre cele mai deosebit cupaje albe romanesti. Intr-o vizita la Recas poti vedea, normal, sutele de hectare de vie, hrubele in care se innobileaza vinul, linia de imbuteliere. La sfarsit, adevarata miza: degustare de 7 soiuri de vin, plus, daca vrei, o masa traditionala. Acum, ca ai terminat cu degustarea, poti face o binemeritata pauza la herghelia de la Izvin, la cativa kilometri pe drumul spre Timisoara. Este una dintre cele mai mari herghelii din Romania, unde poti vedea si mangaia cai arabi pur-sange si lipitani deopotriva.

BINE DE STIUT!

Unde stai: Te poti caza in Timisoara sau in Recas. Pentru degustari, rezervari se fac pe www.cramelerecas.ro si pentru cazare pe www.booking.com. Gasesti cazare la preturi rezonabile, in jur de 100 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Degustarea si vizita la crama de platesc separat, in functie de numarul de vizitatori si pachetul ales.

Cum ajungi: Cu trenul, avionul sau masina proprie pana la Timisoara, iar de acolo, cu autocar, costa 6 lei si poti rezerva bilete pe www.autogari.ro. Exista si trenuri pana in Recas, asta daca ai rau de masina!

LA URLATI, LANGA CONAC

La inceputul secolului XX au fost infiintat Cramele Basilescu. O sa spui ca nu-i mare lucru, prin Moldova sunt crame inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. Ei bine, Cramele de la Urlati, unde sunt folositi struguri de la Dealu Mare si Pietroasele, au un ceva in plus: la 28 ianuarie 1928, Maison de Champagne St. Marceaux & Co (fondata la Reims in anul 1837) autorizeaza asocierea marcii sale cu numele lui Nicolae Basilescu. Asadar, la Urlati a inceput sa se produca sampanie, nu vin spumant. Si a durat pana in 1949, cand comunistii au nationalizat domeniul. Din fericire, din 2008, viile, crama si conacul au fost redobandite de mostenitorii familiei si acum poti degusta din nou adevaratul vin de Urlati. Daca tot ai ajuns aici, nu uita sa treci pe la conacul Bellu, unde ai sansa sa admiri nu numai arhitectura, ci si o colectie impresionanta de carti rare si arta de secol XIX. Iar in drum, te poti reculege cateva minute la manastirea Jercalai, care are o biserica din lemn, ca o bijuterie, mutata pana acum de trei ori.

BINE DE STIUT!

Unde stai: Pentru Cramele Basilescu, poti sta in Ploiesti, in Urlati, ba chiar si la Crame, totul e sa iei legatura cu cei de acolo pe www.cramelebasilescu.ro.

Cum ajungi: Cu trenul sau masina proprie pana in Ploiesti, iar de acolo, cu autocarul pana in Urlati. Exista si linii de tren particulare din Ploiesti pana in Urlati, ba chiar si CFR. Ca sa poti vizita si obiectivele din jur, cel mai bine ar fi sa-ti iei cazare in Urlati.

CAPSA SI VINUL

Povestea Cramelor Basilescu este inca spectaculoasa. Si trece si prin Bucuresti. Nicolae Basilescu a fost cel care a transformat atunci, la inceput de secol XX, Fabrica de bere din Bucurestii Noi in fabrica de sampanie. Si tot el a incheiat primul contact de furnizare de sampanie din struguri romanesti. Cu celebrul restaurant Capsa, pentru ca, mai bine ca boema, cine poate aprecia un vin bun?

PE TARNAVE

Este obligatoriu ca macar o data sa ajungi in Valea Tarnavelor. Viile din Podgoria Tarnavei ocupa 1.000 ha, cea mai cunoscuta fiind Jidvei. In 1283, Petru, Episcopul Transilvaniei, confirma ca a arendat preotilor din satele sasesti din imprejurimile Mediasului o treime din dijmele din grane, vii, albine si miei, care i se cuvin acolo, cu 40 de marci de argint bun. Asa a inceput. Vrei sa vezi unelte vechi si sa gusti vinuri bune? Atunci, neaparat trebuie sa ajungi pe aici. Pentru programari de degustare si preturi vez

Lasă un răspuns

Top