You are here
Home > NEWS > Romania > Augustina, Românca De 104 Ani Și Secretele Vieții Ei: Șapte Bărbați Au Pețit-O După Ce A Rămas Văduvă! Cum A Ajuns Să Trăiască Atâția Ani:
loading...

Augustina, Românca De 104 Ani Și Secretele Vieții Ei: Șapte Bărbați Au Pețit-O După Ce A Rămas Văduvă! Cum A Ajuns Să Trăiască Atâția Ani:

A împlinit 104 ani, e încă în putere și singurele care o mai supără, din când în când, sunt picioarele. Este vorba despre Augustina Cătuna, o femeie din comuna Ilva Mare, județul Bistrița-Năsăud, decana de vârstă din Valea Ilvelor.

Augustina Cătuna s-a născută pe 11 septembrie 1913. Este mătușa omului de cultură Sever Ursa, a rămas fără soț acum aproape trei decenii, iar de atunci, scrie mesagerul.ro, șapte bărbați au pețit-o, dar tanti Augustina, cum îi spun apropiații, i-a refuzat. Ca o ironie a sorţii, toţi cei şapte bărbați care i-au cerut mână sunt acum oale şi ulcele.

Decana de vârstă de pe Valea Ilvelor provine dintr-o familie longevivă, nu mai puţin de opt dintre fraţii ei depăşind vârsta de 80 de ani, potrivit primarului Alexandru Anca.

A împlinit 104 ani și pune longevitatea ei pe seama muncii, a alimentației sănătoase și a credinței

”Trăind în Poiana Cătunenilor pentru a munci o viaţă glia, ea este mătuşa mult respectatului profesor şi om de cultură Sever Ursa. Văduvă de aproape trei decenii şi fără a avea copii, femeia spune că munca, activitatea necontenită în gospodărie, hrana sănătoasă, cu preponderenţă lactatele şi legumele, precum şi credinţa în Dumnezeu au ajutat-o să ajungă la această vârstă, pe care, este adevărat, nu credea să o atingă. Acum ea este îngrijită de o nepoată, și este în continuare lucidă, însă nu o mai ajută așa mult picioarele”, a declarat primarul Anca.

Un alt secret al longevității ei pare să fie tratamentul naturist. Problemele de sănătate și le-a tratat, cel puțin în prima parte a vieții, cu leacuri preparate din ce avea prin curte ori din ce se găsea prin pădure. ”Când eram mici nu erau doctori, nu erau farmacişti. Aveam ceaiuri de brad, aveam ceiuri de tei”, a spus Augustina Cătuna.

Recordul de longevitate în România ajunsese, acum 4 ani, la 122! Era vorba despre o femeie din Tulcea. Tot în 2013, potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, în țara noastră trăiau 461 de persoane cu vârsta de 100 de ani sau de peste 100 de ani.

Sursa foto: Mesagerul de Bistrița-Năsăud
Sursa: Libertatea.ro

Lasă un răspuns

Top